Turbolån

Turbolån giver dig hurtige penge på kontoen, hvis du løber ind i uforudsete udgifter, eller får brug for et lille tilskud til at klare dig igennem den sidste del af måneden på. Låntypen optages som kassekreditter, du kan afdrage med det samme, eller beholde så længe du har brug for det. Vi giver overblik over de mange udbydere af turbolån, og forklarer, hvordan du finder frem til en af de billigste udbyder.

 

Sammenligningen af lån på denne side kan være et udvalg af de samlede muligheder i Danmark. Vi bruger alle lån, som er stillet os til rådighed, men der kan være flere på markedet. Vi modtaget en mindre kommision, hvis du vælger at låne gennem denne side, som det er tilfældet med alle sider. Siden indeholder affiliatelinks.

Turbolån er både en låneudbyder og en anden betegnelse for de kreditter, der har erstattet de tidligere mikrolån. Kassekreditten kan afdrages over 120 dage eller forlænges ved at indbetale et månedligt beløb, der svarer til de renter der påløber kreditten i løbet af en måned.

Lige som med de almindelige forbrugslån findes der – udover firmaet Turbolån – mange forskellige udbydere af turbolån. Det gør det svært at få overblik over markedet, og derfor kan du nemt komme til at vælge en udbyder, der er alt for dyr.

Men bruger du listen herover, bliver det nemt at finde den billigste udbyder af dem vi samarbejder med. Listen indeholder nemlig de mest fordelagtige udbydere af turbolån som vi arbejder sammen med. Der kan dog sagtens findes andre muligheder for at låne, som ikke vi har kendskab eller samarbejde med.

Se oversigten lige her (Affiliate link)

Hvad betyder det, at turbolån er en kassekredit

Den store forskel på turbolån og forbrugslån er, at de udbydes som en kassekredit. Får du kreditten bevilliget, får du hele beløbet på kassekreditten overført til din konto. Derefter kan du beholde kassekreditten lige så længe, som du har brug for. Det kræver blot, at du indbetaler det beløb hver måned, der løber på i renter.

Du kan også vælge at betragte kreditten som et lån og afdrage den over 4 måneder ved at betale både afdrag og renter hver måned. Endelig kan du også vælge en anden afdragsperiode, hvis det passer dig bedre.

Hvem kan optage et turbolån?

I praksis kan alle, som er fyldt minimum 20 år optage et turbolån. Nogle kreditudbydere har en højere aldersgrænse, men den laveste er 20 år. Derudover skal du:

  • Have dansk CPR-nummer
  • Have dansk folkeregisteradresse
  • Have et dansk mobiltelefonnummer
  • Have en dansk NemKonto
  • Have et gyldigt NemID
  • Ikke være optaget i Experians RKI-register eller Bisnodes Debitor Register
  • Have en positiv kreditvurdering

Endvidere er der flere af de mere restriktive kreditudbydere, herunder den udbyder som lægger navn til turbolån-begrebet, der kræver, at du kan stille med den seneste årsopgørelse.

Endelig er der ingen af kreditudbyderne, der tillader, at du har mere end en kassekredit hos dem – uanset om du har fået den bevilliget af firmaet selv, eller en af de firmaer der lever af at formidle kreditter og lån for andre.

Hvordan finder du det billigste turbolån?

Skal du finde det billigste turbolån, skal du ikke gå efter det, som har den laveste rente. For en kredit med en billig rente kan godt være dyrere end en kredit med en lidt højere rente. Det skyldes, at der oftest er stor forskel på gebyrsatserne hos de forskellige udbydere. Her kan højere gebyrer hos den kreditudbyder, som har den laveste rente, nemt gøre den samlede udgift til lånet dyrere, end den udbyder der har en lidt højere rente.

I stedet skal du bruge ÅOP-værdien – Årlige Omkostninger i Procent – til at sammenligne de forskellige kreditudbydere med. Denne værdi angiver, hvor stor en del af det beløb, du betaler i afdrag på et år, der går til henholdsvis renter og gebyrer. Det gør ÅOP’en til en slags kilopris på kreditter og lån. Det betyder, at den udbyder, som har den laveste ÅOP-værdi, er den, som tilbyder den billigste kredit.

Hvorfor er ÅOP-værdierne skyhøje på turbolån?

Når du sammenligner ÅOP-værdierne på turbolån, kan du næsten ikke undgå at blive chokeret. For i forhold til traditionelle forbrugslån, er der ÅOP-værdien nærmest astronomisk høj.

Det skyldes, at renter og gebyrer faktisk er ret høje på de kassekreditter, du optager på denne måde. Men samtidig er alle beregningseksemplerne hos de forskellige udbydere baseret på, at du optager kassekreditten og afdrager den igen på fire måneder. Det er væsentligt kortere end et år, hvilket også får ÅOP-beregningen til at gå amok.

Pas på udbydere med rentefri første måned, når du sammenligner ÅOP

Men på trods af de regnetekniske finurligheder ved ÅOP’en, giver den stadig et retvisende billede af, hvem der er billigst at ansøge om en kassekredit. Dog skal du være opmærksom på en ting!

Nogle af de mest kendte udbydere af turbo- eller mikrolån tilbyder nye kunder en gratis rentefri periode på de første 30 dage af kassekredittens løbetid. Det betyder, at du ikke kommer til at betale renter af kassekreditten, hvis du indløser den i løbet af en måned.

Det vil naturligvis give en kunstigt lav ÅOP hos disse udbydere. Ikke at beregningen ikke er reel og korrekt. Men de udbydere, som ikke tilbyder en rentefri måned kan faktisk godt have både lavere renter og gebyrer – hvilket vil betyde, at kreditten bliver billigere at opretholde, hvis du har brug for den i en længere periode.

Er der nogen ulemper ved turbolån?

Den største ulempe ved turbolån er ikke kun det høje niveau på renter og gebyrer. Det er i høj grad også, at du hver måned skal betale et beløb, der svarer til de renter, der løber på kreditten i løbet af en måned.

Det er ekstra penge, du skal trække ud af din privatøkonomi, uden at det giver et reelt afdrag på kassekreditten. Kun ved at betale et større beløb end de månedlige renter, kan du afdrage på din gæld til kreditudbyderen.

Men netop fordi det er fristende at skubbe afdragene en måned eller to, tænker mange ikke over, at de reelt set gør det sværere at spare op til afdragene. Det kan blive begyndelsen på en farlig gældsspiral.

Gode alternativer til turbolån

Turbolån er gode, hvis du har brug for et kortfristet lån, som du ved, at du har råd til at betale tilbage, så snart du får penge på kontoen. Eller hvis du ved, at du får f.eks. penge tilbage i skat. Så kan du nå at betale kreditten ud, inden der løber en masse renter på.

Det billigere alternativ er at få et bevilliget overtræk eller en kassekredit i banken. Det sidste er lige så ”farligt” som turbolånene, da maksimumbeløbet på kassekreditten tit ender med at blive det nye nulpunkt på bankkontoen.

Endelig kan du vælge at optage et kviklån i stedet og afdrage gælden over 12 måneder. Det kan betale sig, så snart du skal låne 3.000 kroner eller derover. Også selv om du skal forhøje lånet til 5.000 kroner, for at kunne optage kviklånet.

Journalist Benny Christen Grandahl