Den samlede gæld til det offentlige er på mere en 100 milliarder kroner. Derfor er Gældsstyrelsen nu sat jagten ind på de mange penge. I mangel af succesfulde metoder har Gældsstyrelsen valgt en lidt mere traditionel strategi med brug af klassiske rudekuverter. Breve med regninger til det offentlige er hen over sommeren blevet sendt ud til 49.000 danskere. Den traditionelle tilgang har vist sig at være en relativ succes, idet omtrent en fjerdedel af modtagerne reagerede og betalte deres gæld. Det har resulteret i en indbetaling af 125 millioner kroner. Det kan lyde af mange penge, men det blot en smule mere end en tiendedel af én procent af den samlede gæld til det offentlige. Der er altså stadig lang vej igen, hvis staten skal have gjort kræv på alle de penge den har til gode.

Skrappere sanktioner på vej

Hvis man har modtaget en rudekuverten fra Gældsstyrelsen og derefter valgt at ignorere den, kan det vise sig at blive en dyr fornøjelse. Indkrævningen bliver fulgt op af trussel om simpelthen at trække ved det kommende års skatteopgørelse. Gældsstyrelsen får ros fra flere sider for deres strenge, men smule traditionelle tilgang til indkrævning af gæld. Hvis man i en periode har svært ved at få betalt regningerne til tiden, er det muligt at optage et lån rentefrit via kviklanet.dk.

En milliard udfordringer

Den milliardstore gæld til det offentlige stiger hvert år. Det kan derfor være svært at indkræve alle pengene. Alene sidste år opgav Gældsstyrelse at indkræve gæld for knap 6 milliarder kroner fordelt på næsten en halv million personer. En af årsagerne til den store udfordring ved offentlig gældsindkrævning er kampen mod kalenderen. I mange tilfælde bliver gældssager nemlig forældet inden SKAT når at opkræve pengene. Dermed går gælden tabt i form af afskrivning eller eftergivelse er pengene.