Som udgangspunkt er der en tommelfingerregel der siger; ”aldrig invester for lånte penge.” Dette er også et meget godt mindset at have, eftersom der altid vil være en risiko ved en investering. Omvendt siges der også; ”at dem der intet vover, intet vinder.” Dette er i og for sig også ganske rigtigt, men det er bare vigtigt at huske på at alt efter hvilken risikoprofil man har, er det vigtigt at investeringen forbliver en investering, og ikke økonomisk afhængighed.

F.eks. opstår der en uforudsigelig udgift på en mekanikerregning på bilen, men man ingen likvide midler har stående, eftersom de er investeret, kan man blive nødsaget til at sælge sin investering i dårlige tider. Og hvis pengene samtidig er lånte, kan det blive en meget dårlig spiral at komme ind i.

Finanskrisen satte sine spor

Du husker måske nok finanskrisen. Det er der i hvert fald rigtig mange danskere der gør. Sjældent har vi sparet mere op, end vi gør lige i øjeblikket. Danskerne holderne på pengene, for at sikre sig mod dårlige tider. Dårlige tider som vi havde tilbage i 2008 og frem.

Hele finanskrisen startede netop i USA på baggrund af elendige lån til privatpersoner med ingen chance for at tilbagetale lånet. Alle kunne blive husejere, der var som sådan ikke noget med garantier – herunder særdeles indtjeningskrav. Dette gjorde at rigtig mange lånte penge til dyre huse, eftersom efterspørgsel var stor – og det kender man fra sin mikro og makroøkonomi – med stigende efterspørgsel, stiger prisen helt automatisk. Dog fandt man bare ud af, at de mange belånte økonomier, ikke længere kunne tilbagebetale til bankerne, hvorfor priserne på husene faldt, bankerne krævede pengene tilbage, hvilket til sidst medførte tvangsauktioner på huse, til langt under købsprisen.

Her behøver man ikke være et økonomisk geni, for at kunne gennemskue at dette stiller mange borgere ekstremt dårligt – og ikke mindst bankerne. Har man lånt 2 mio. kr. til et hus, men huset 1 år senere måske kun er det halve værd, og man ikke kan afbetale lånet, eftersom ens indtjeningsevne tillader det. Til sidst bliver banken tilpas hårdt presset, at de gør krav på deres penge, hvilket er umuligt, med mindre huset sættes på tvangsauktion. Ergo står man et hus der måske kun er det halve værd, en gæld der er det dobbelte og en økonomi der i forvejen er meget presset.

Man kan blive klogere omkring økonomi hos Citibank.dk, hvor der ligger en del brugbar viden omkring blandt økonomi, investering og lån.

Danskerne er opmærksomme

Om man ser lignende igen, er et godt spørgsmål, men det er i hvert fald ingen tvivl om at danskerne stadigvæk har finanskrisen i baghovedet. Der er kommet mere gang i hjulene, og politikken er væsentlig mere lempelig igen. Boligpriserne er også ekstremt høje, og det er generelt godt gang i hele boligmarkedet. Dette får også én til at stoppe op og genoverveje situationen, og måske afvente en smule med at købe ejendom. Husk at økonomien altid går op og ned, og det kan være svært at spå om hvornår en turnaround opstår.