Restgælden på et lån er den resterende gæld du endnu ikke har betalt + de renter der ikke endnu er tilskrevet lånet. Hvis du f.eks. har et lån på 100.000 kr. som du afdrager med 2000 kr. om måneden, så vil du efter 1 måned have en restgæld på 98.000 + renter.

Hvis renter tilskrives hvert kvartal vil du efter 30 dage skylde nogle renter. Disse kan oplyses af din bank eller låneudbyder og altid pr. dags dato.

Restgælden er altså det totale beløb du endnu ikke har betalt inkl. omkostninger til bank eller udbyder.

Når du spørger til restgælden får du altså et øjebliksbillede af hvordan dit lån ser ud. Det der er vigtigt er at du sørger for at dit lån hver måned bliver mindre, særligt efter rentetilskrivning.

I nogle situationer kan man komme ud for at vælge en løbetid der er for lang sammen med et afdrag der er for lille, hvilket reelt set betyder at du aldrig bliver færdig med at betale af på din gæld.

Det sker som regel ikke og slet ikke hvis du bruger professionelle låneudbydere eller banker da de alle gerne vil sikre at de får deres penge igen. I princippet sker det kun, hvis du i en periode ikke betaler af på din gæld, hvilket gør at den vokser med rentetilskrivning og dermed kan blive så stor at dine afdrag skal sættes op når du igen begynder at afdrage.

Kan jeg betale mere af end aftalt?

Langt de fleste banker og låneudbydere tillader at du betaler mere af på lånet end jeres oprindelige aftale. Nogle steder kan du indfri restgælden uden omkostninger, hvor andre vil bede om et lille gebyr fordi de ikke får de renter som de ellers ville over lånets løbetid.

Hvad sker der hvis jeg ikke betaler mine ydelser

Som skrevet længere oppe så sker der det at din gæld den vokser uden at du har kontrol over det. Nogle banker har højere renter, når du misligholder din gæld. Dette vil gøre at den vokser endnu hurtigere og i princippet kan blive så stor at du ikke betale den tilbage uden at hæve dit afdrag, hvilket kan være en belastning for din økonomi.

Vi anbefaler aldrig at låne penge du ikke har råd til. Hos Home-banker.dk kan du læse flere artikler om at have godt styr på sin økonomi og hvordan du får de rigtige lån til dig.

En anden og lidt mere uheldig ting der kan ske er at du bliver registreret i RKI og dermed i langt de fleste situationer vil afholde dig fra at låne flere penge, da det oftest er en hindring med mindre du betaler meget høje renter. At være registreret i RKI er ikke en god ting. Du kan ikke gøre ret meget før du får betalt din restgæld hos den bank eller låneudbyder, fra hvor du er registreret, er betalt.

Banken kan ofte være svær at snakke med hvis du er registreret i RKI da de ser dig som en risiko der er større end ellers. Derfor skal du gøre alt hvad du kan for at undgå RKI og hvis du er registreret så få betalt din gæld hurtigst muligt, så det kan blive slettet.

Journalist Benny Christen Grandahl