Minilån

Mini-lån er både en betegnelse for lån på beløb over mikrolånsstørrelse og navnet på en konkret låneudbyder. Lånene ligger typisk på fra 5.000 kroner og opefter og tilbydes i praksis af alle, der udbyder forbrugslån, som ikke er kassekreditter. Men hvor finder du det billigere miniån og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger låneudbyder. Vi giver overblik og gode tips!

 

Sammenligningen af lån på denne side kan være et udvalg af de samlede muligheder i Danmark. Vi bruger alle lån, som er stillet os til rådighed, men der kan være flere på markedet. Vi modtaget en mindre kommision, hvis du vælger at låne gennem denne side, som det er tilfældet med alle sider. Siden indeholder affiliate links

Minilån ligger beløbsstørrelsesmæssigt højere end mikrolån. De ligger på fra 5.000 kroner og opefter. Ja, faktisk kan du låne helt op til 150.000 hos låneudbyderen af samme navn som låntypen. Men hos de fleste andre låneudbydere, ligger udlånsgrænsen på mellem 50.000 og 100.00 kroner. Så det er altså ikke kun småbeløb, du kan låne som et minilån.

Minilån fungerer som ethvert andet almindeligt forbrugslån. Låneansøgningen foregår online, og du har oftest svar inden for et kvarter og penge på kontoen inden for en dags tid, når du har underskrevet låneaftalen. Herefter har du fra 12 måneder og hos nogle udbydere helt op til 144 måneder – 12 år – til at afdrage lånet i.

Vi har samlet et overblik over de mest fordelagtige miniån på markedet herunde, som vi samarbejder medr. Efter oversigten kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, så du får valgt det billigste minilån. Husk at de lån du ser her ikke nødvendigvis udgør alle dine muligheder. Det er blot dem vi samarbejder med

Se oversigten lige her (Affiliate link)

Mini-lån er mere fordelagtige end mikrolån

Skal du låne et mindre beløb på under 12.000 kroner, har du reelt set to forskellige muligheder. Du kan vælge et af de kassekredit-lignende mikrolån eller tage et minilån. Så står du og vakler mellem, om du skal vælge den ene eller den anden låntype, kommer her et tips, der vil spare dig penge og sikre dig mod at havne i Luksusfælden.

Har du brug for at låne fra omkring 3.000 kroner, kan det faktisk betale sig, at runde lånebeløbet op til 5.000 kroner og tage det som et minilån med en afdragsperiode på 12 måneder i stedet for mikrolånet. For renter og gebyrer er så høje på mikrolånet, at det vil koste dig lige så meget at låne 3.000 kroner som mikrolån, som at låne 5.000 kroner som et minilån. Samtidig får du også nogle mere lempelige afdragsforhold, og skal ikke betale et fast månedligt rentebeløb, som du skal ved mikrolånet.

Det gælder dog kun, hvis du vælger den kortest mulige afdragsperiode for minilånet på 12 måneder. Vælger du en længere afdragsperiode, kommer minilånet til at koste mere. Men afdragsmåden er stadig mere overkommelig.

Hvordan finder du det billigste mini-lån

Når du skal finde det billigste minilån, er det hverken renter eller gebyrer, du skal være opmærksom på. For et lån med en meget lav rente, kan sagtens ende med at blive dyrere end et med en lidt højere rente, hvis gebyrerne er meget høje på lånet med den laveste rente.

Det gør renteværdien umuligt at bruge som sammenligningsfaktor. Så for at skabe mere gennemskuelighed for forbrugerne, har man fra EU-side indført den såkaldte ÅOP-værdi.

Den fungerer lidt som kiloprisen for et lån, og angiver de Årlige Omkostninger i Procent ved lånet – deraf navnet. Procentsatsen fortæller nemlig, hvor mange procent af de årlige afdrag, der går til renter og gebyrer. Altså er det lån billigst, som har den laveste ÅOP-værdi.

Så når du skal vælge, hvem du vil låne penge hos, skal du gå efter låneudbyderen med den laveste ÅOP-værdi.

Du kan læse mere om ÅOP her.

Det handler om at finde en afdragsperiode, der passer til din privatøkonomi

Når du har fundet den låneudbyder, som har den laveste ÅOP-værdi for minilån, er det næste, du skal finde ud af, hvor mange måneder du vil have til at afdrage gælden over.

Det handler om, hvor mange penge du har råd til at betale af på lånet hver måned. Her er det vigtigt, at du først har overblik over din privatøkonomi, og hvor meget luft du har i budgettet hver måned til afdraget på lånet.

Her er det vigtigt, at du vælger en beløbsstørrele, der sikrer dig den kortest mulige afdragsperiode, uden at du tager alt luften ud af privatøkonomien. Det bliver for surt i længden at leve med en stram økonomi. Især hvis du skal afdrage lånet over mange år.

Omvendt skal du heller ikke bare vælge den længst mulige afdragsperiode, for at slippe billigst muligt hver måned. Det vil komme til at koste dig alt for mange penge i renter over lånets løbetid.

Så det handler om, at finde en beløbsstørrelse på afdraget, der er realistisk og stadig efterlader lidt penge på kontoen til uforusete udgifter og lidt selvforkælelse hver måned.

Når du har besluttet dig for beløbet, kan du bruge låneberegneren på låneudbyderens hjemmeside til at finde det antal måneder, du har råd til at afdrage lånet over. Beregneren fungerer oftest ved, at du vælger lånebeløbet på den øverste skydeknap og antal månder, lånet skal afdrages over på den nederste.

Derefter viser låneberegneren, hvor stort et beløb du så skal betale tilbage hver måned. Træk i den nederste skydeknap med antal måneder, til beløbet svarer til det, du har bestemt dig for. Så ved du hvor længe, du skal afdrage på lånet, før du er gældfri igen.

Sådan kan du skære effektivt ned på renteudgifter og løbetid

Når først lånet er optaget og du er begyndt at afdrage på det, kan du skære effektivt ned på både løbetid og låneudgifter, ved at indbetale ekstraordinære afdrag på lånet lige så tit, som du har råd til det.

Her vil selv mindre ekstrabeløb have stor effekt – især hvis du indbetaler dem tidligt i afdragsperioden. For jo flere penge du indbetaler der, jo lavere bliver det beløb, du skal betale renter af. Derfor korter du både af løbetiden på lånet og udgifterne til renter, ved at betale mere tilbage end aftalt, lige så snart du har råd til det.

Så får du f.eks. penge tilbage i SKAT, vinder i Lotto, eller får udbetalt en bonus på jobbet, kan det betale sig at bruge nogle af de ekstra penge som ekstraordinært afdrag på lånet. Selv om du måske ikke mærker det her og nu, vil det være med til at gøre dig gældsfri hurtigere – og så kan du jo udnytte den ekstra luft i økonomien til lidt ekstra fornøjelser til den tid.

Journalist Benny Christen Grandahl