Erhvervsminister er klar til at lukke firmaer bag kviklån

af

Tilbage i Maj måned 2018 beskrev Erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), hvor han var villig til at lukke firmaerne bag kviklån.

Der er nu gået 6 måneder og det kan derfor konstateres at, som det dengang på fyns.dk hjemmesiden, blev fortalt, at alle de aktive låneudbydere i dag har de fornødne tilladelser og opnået godkendt status. I så fald er det ikke er tilfældet, er spørgsmålet så om det forventes at ske inden for kort tid.

Dette blev i øvrigt nævnt i stort set alle landets medier. Blandt andet politikken, og dr.dk

Vores konklusion er derfor at du som låntager og læser af home-banker.dk er sikker på at de steder du kan låne, også er godkendt og dermed er du som forbruger sikret på samme måde som ved lån i en bank.

Er det dyrere at låne penge via kviklån end et forbrugslån i banken?

Det umiddelbare svar er ja, men hvis du læser det med småt i banken kan det være enten meget dyrt eller stort set umuligt at låne penge til forbrug, hvis ikke du har pengene selv.

Bankerne vil nemlig forholde sig til Finanstilsynets vejledning, som siger at du skal have mellem 8500 og 10.000 kr. for samlevende samt 2500 pr. barn og sikkert mere jo ældre de bliver.

Det betyder at du efter ALLE udgifter skal have et rådighedsbeløb på ca. 15.000 kr. hvis I er en familie på 2 voksne og 2 børn.

Vi har desværre hørt mange historier, hvor dette beløb skal helt op omkring 20-22.000 kr. da udgifter som benzin og andre løbende udgifter ikke ses som faste udgifter. Hvis du har 2 biler i en husstand, så skal det beløb som i bruger på brændstof lægges oven i. Det samme med opsparing til udgifter til bilerne.

Det er der ikke mange der har. Det kræver jo trods alt lønninger på den anden side af 40-45.000 pr. voksen i en husstand, samt at man bosætter sig uden for byen i et mindre hus.

Så svaret på om det er dyrere at tage et kviklån er lige pludselig lidt mere indviklet.
Hvis du som forbruger har styr på din økonomi så kan du godt have plads til at afdrage f.eks. 2500 kr. hver måned i en kortere periode fordi du gerne vil på ferie eller købe nyt TV.

I banken kigger de ikke på din egen velvilje, men blot om du passer ind i kasserne fra Finanstilsynet.

Hvornår er det acceptabelt at tage et hurtigt lån (kviklån eller forbrugslån)?

Det er der desværre ikke noget entydigt svar på, men vi anbefaler at du tager et ærligt kig på din egen økonomi. Hvis du kan svarer ja til følgende hver måned

  • Der er ikke overtræk
  • Vi mangler ikke noget
  • Alle regninger betales til tiden
  • Vi har opsparing

Så kan du godt i en kortere periode betale mere til andre og vente lidt med dig selv. Alternativet er jo at du sparer det op selv, men venter måske 1-2 år før det så kan ske.

Hvis man er i RKI så er mulighederne mindre og med rette!

Hvis du er kommet i den situation at du er havnet i RKI så er dine muligheder meget mindre. Det er der en grund til. Systemet i Danmark er designet sådan at man forsøger at beskytte dig og dem du låner af, ved ikke at tilbyde dig flere lån.

Banken vil under ingen omstændigheder låne dig flere penge. Det er et faktum. De kigger ikke på din situation, men på dine historik. Du kan have fået lån forhøjelse, mindsket dine omkostninger, solgt ting eller lign, men stadig registreret fordi du ikke har kunne betale de sidste.

Mange ryger i RKI, grundet dumme forglemmelser eller ting som de ikke har kunnet mangt på et givent tidspunkt. Når du så er klar, er fælden klappet.

Men det kan faktisk lade sig gøre at få hjælp.
Hvis du er klar på at gøre en indsats, så kan et lån faktisk være din vej ud af RKI. Det kræver at du ikke selv falde ri og bruger pengene på en rejse eller andet gøgl, men på at betale dem du skylder og derved kommer ud af RKI

Du kan læse mere om at låne penge trods RKI her

Hvordan kommer man ud af RKI?

Det er nemt. Betalt dine regninger!

Ja sådan siger de i luksusfælden og det er jo også rigtigt. Det er faktisk den eneste måde du kan komme ud på, men tjek lige denne lille liste med muligheder for at spare en masse penge i processen og gøre det hurtigere end det ellers kan lade sig gøre.

Hvis din gæld er gammel, kan du spare mest!

Hvis du har skyldt dine kreditorer penge i mere end 12 måneder uden at afdrage, så ved de at der ikke er den store chance for at få pengene.

Derfor er de også meget nemmere at forhandle med.
Når du har fået et lån trods din RKI status skal du altså ikke bare ræse ned og betale alle.
Du skal ringe til hver i sær af dine kreditorer og sige følgende

”Jeg har fået en pose penge til at betale mine forskellige kreditorer ud. Jeg har ikke flere end dem. Kan du hjælpe mig med en bedre løsning så er en del af dem dine”

Det er yderst motiverende og jeg har set det virke adskillige gange.

Det der sker er oftest at renterne som er kommet på siden du stoppede med at betale, bliver fjernet.
Her kan du alene sparer rigtig mange penge.

Det værste eksempel jeg har set, er en cykel til 4895 kr. købt på afdrag. Dog havde kunden ikke pengene og finansieringsselskabet startede den alm. procedure med rentetilskrivning, gebyrer mv.

Efter 4,5 år var regninger på intet mindre end 36.000 kr. Det var fuldstændig uoverskueligt for kunden, men efter at have fået et lån på 12.000 kr. ringede vi rundt for at afhjælpe dette.

Der var 3 kreditorer, som havde registreret vedkommende i RKI. Tilsammen skyldte han 14.877 kr.
Men efter ca. 4 år var gælden på over 81.000 kr.

Med de 12.000 kr. som han havde lån kunne han kalde sig gældsfri. Dette skete fordi de enkelte var villige til at tage lidt mindre end det oprindelige beløb.

Nu er dette IKKE opskriften til at komme ud af RKI og det kan være virkelig dumt at afbryde alt kontakt til kreditorer. Det er ikke alle der er lige velvillige.

Tag derfor en dialog med de enkelte og betal dem der giver mest afslag i renterne. Betal måske kun det halve men få renten nulstillet.

Der er mange muligheder hvis du bare har en god dialog og beviser at der nu er styr på det.

Latest posts by Økonomisk Rådgiver Jørgen Rasmussen (see all)