Med de nye regler der blev vedtaget sidste år vedr. ÅOP-loft og reklamer for kviklån, skulle det være blevet nemmere at finde rundt i reglerne, samt ikke at blive vildledt til at tage urimeligt dyre lån.
Du har helt sikkert lært, at du altid skal kigge på ÅOP, for at finde ud af hvor dyrt et lån egentlig er, men det er ikke altid retvisende. Det er nemlig ikke altid lånet med højeste ÅOP, der er billigst i længden.
Herunder får du forklaret hvorfor.

Hvad er ÅOP

ÅOP er det beløb, som du betaler om året i procent for at låne. Det dækker altså over gebyrer, etableringsomkostninger, rente osv.

Selvom et lån har en lav rente, så kan det altså godt have en høj ÅOP, og her er det også ganske rigtigt, at ÅOP som oftest er en god vejledende ting, der fortæller dig, hvor dyrt lånet er.

Dog virker det kun at kigge på ÅOP, hvis du sammenligner lån, der har præcis samme løbetid.  Dette skyldes, at f.eks. etableringsomkostningerne bliver delt ud på hele lånets løbetid.

Hvad skal jeg så kigge efter

De fleste der søger efter et lån på nettet søger på ord som billig lån lav rente, lav ÅOP, hurtig lån, lav afdrag osv.
Det der er bedst at kigge efter, når du sammenligner to forskellige lån, er samlet tilbagebetaling.
Her er der nemlig regnet ud, hvor meget du kommer til at betale tilbage inklusiv renter, etableringsgebyr osv. osv. Hvis du kigger på dette beløb, så undgår du overraskelser og ved præcist, hvor meget du betaler for at låne i kr. og øre.

Sammenlign lån med forskellige løbetider

Når du optager et lån, så er det typisk de månedlige afdrag, der er vigtig for din økonomi, men det kan altså godt betale sig at prøve at kigge lidt på, hvor meget du kan spare, hvis du afdrager lånet lidt hurtigere.
Prøv f.eks. at søge på hvad det koster dig at låne 5000, hvis du afdrager over 18 måneder, eller hvad det koster dig, hvis du kan afdrage over 6 måneder.
Her vil du f.eks. kunne se, at det koster dig noget mere at låne over 18 måneder, end det gør over 6 måneder. Det er på trods af, at ÅOP er meget lavere på det lange lån.

Læs altid det med småt

Som du kan se af ovenstående, eller som du selv vil opdage, hvis du forsøger dig frem med at beregne lån med forskellige løbetider, så er det altså ikke kun ÅOP, du skal kigge efter.
Udover at kigge efter det samlede tilbagebetalingsbeløb er det også altid vigtigt at læse det med småt, du ved alle de kedelige betingelser osv.
Når du optager et lån, påvirker det din økonomi et godt stykke tid fremover, så det er vigtigt lige at bruge 10 minutter ekstra på at sætte sig ind i detaljerne.

Hvis du husker at kigge dig godt for, kan et kviklån sagtens være et fint alternativ til banken.