5 Lette måder at få et Lån Trods RKI - Sådan kommer du ud af RKI

Kan jeg optage lån selvom jeg er i RKI? Ja det kan du godt, for der findes nogle låne udbydere der gerne vil låne selvom du er er registreret i RKI. Så det at låne penge trods RKI er lige pludselig blevet meget nemmere. Husk at få et godt overblik over din økonomi inden du bare låner.

 

Sammenligningen af lån på denne side kan være et udvalg af de samlede muligheder i Danmark. Vi bruger alle lån, som er stillet os til rådighed, men der kan være flere på markedet. Vi modtaget en mindre kommision, hvis du vælger at låne gennem denne side, som det er tilfældet med alle sider.

Her kan du låne selvom du er i RKI

Ind i mellem befinder alle sig i en svær situation og det er langt fra alle, der selv er skyld i at være registreret i RKI. Det kan ske af mange årsager som ikke er til at kontrollerer.Derfor findes der en lille håndfuld banker og låne udbydere, der gerne hjælper dig eller jer, selvom i er i problemer.

Hos Aurora kan du låne selvom du er registreret i RKI. Faktisk kan du låne helt op til 50.000 kr, så du har mulighed for at komme på fode igen.

Sådan kommer du ud af RKI i en fart

Brug pengene fornuftigt. Lad være med at købe nyt TV eller mobil, men få betalt nogle af de andre dumme krediterer ud, så du kan komme ud af RKI. Herefter er dine muligheder for flere lån meget bedre. Bare se hvor mange herunder du kan låne hos hvis du ikke er registreret i RKI.

Klik her for at låne nu – Kom ud af RKI

 

Her finder du alle de andre udbydere

Er du registreret som dårlig betaler i RKI (Experian) eller Debitor Registeret, er det svært at få lov til at låne penge nogen steder. Det kan dog godt lade sig gøre, men oftest til højere renter og gebyrer. Så hvordan slipper du ud af RKI, hvad er det i det hele taget for noget, og hvordan finder du ud af, om du er registreret hos dem? Det får du alt sammen svar på i denne artikel.

For at sikre sig mod dårlige betalere, har butikker, firmaer og banker altid holdt øje med folk og firmaers kreditværdighed. I mange år foregik det internt i firmaerne, som så udvekslede informationer mellem hinanden på lokalt plan.

Men i 1870 blev virksomheden Købmandsstanden stiftet af Frederik Wolff. Han havde indsamlet et stort materiale om forskellige firmaers soliditet, som han begyndte at sælge oplysninger fra. Derved kunne erhvervsdrivende mindske risikoen for at sælge noget til de firmaer, der havde en så dårlig økonomisk soliditet, at der var stor risiko for, at de ikke kunne betale deres regninger.

Oplysningsvirksomheden solgte dog kun informationer om firmaer. Når det kom til private, havde butikker og firmaer kun rygter og i heldigste fald en god forbindelse i den lokale bank, de kunne trække på, hvis de ønskede en kreditvurdering af en privat kunde.

Hvad er RKI?

I 1971 stifter Mogens Riber, Ribers Kredit Information hjemme hos ham selv i Silkeborg. Hertil kunne firmaer, håndværkere og butikker angive private, der ikke betalte deres regninger. Så snart regningen var på over 200 kroner, og ikke blev betalt, kunne den anmeldes til Ribers for et mindre gebyr. Tilsvarende kunne banker og kreditforeninger angive dem, som ikke overholdt deres låneaftaler.

Ribers Kredit Information var simpelthen det første centrale, danske register over dårlige betalere. Det blev hurtigt populært blandt erhvervsdrivende, og der gik heller ikke længe, før den almindelige dansker frygtede for at ende i Ribers.

I 1984 købes Ribers Kredit Information af det store, multinationale erhvervsforlag Thomson Corporation. De omdøber firmaet til RKI Kredit Information – og det er så herfra det RKI stammer fra, som vi alle sammen kender i dag.

Senere bliver firmaet solgt flere gange til forskellige investeringsfirmaer, ligesom Købmandsstandens Oplysningsbureau skifter ejere en del gange op gennem historien.

Hvem er Experian?

Undervejs ender begge firmaer med at få samme ejer i form af den svenske investeringsfond EQT, der i 2003 sælger firmaerne til Experian. Det er en af de største leverandører af data, analyser og statistiske modeller i verden.

Så i dag hedder RKI faktisk Experian, men da RKI-brandet er så kendt og frygtet af den almindelige dansker, ender man altid med at nævne begge navne i samme åndedrag – bare for at være helt sikker på, at alle ved, hvem det er, vi taler om.

Internt i Experian hedder listen over dårlige betalere også fortsat RKI-registeret. Så RKI-navnet er stadig i brug – både officielt og uofficielt.

Hvem er Debitor Registeret?

I forhold til Experian og deres RKI-register, er Debitor Registeret ikke nær så kendt. Det er en konkurrent til Experian, der blev startet i 2004, netop for at bryde RKI’s monopol på registrering af dårlige betalere. Firmaet ejes i dag af Bisnode, som er et svensk forretnings- og kreditinformationsfirma.

I modsætning til Experian er det gratis at indberette skyldnere til Debitor Registeret. Samtidig får de firmaer, som gør det, lavere priser på Debitor Registerets anden ydelse, KreditTjek. Her kan firmaer, håndværkere og butikker slå kreditinformationer op på både private og erhverv.

Reglerne for registrering og hvordan du slipper ud af Debitor Registeret minder meget om den måde, det foregår på hos Experians RKI-register. Derfor fokuserer vi primært på dem i resten af artiklen.

Hvornår kan jeg blive registreret i RKI?

For at et firma må registrere dig i RKI, skal det skyldige beløb fortsat være på over 200 kroner. Derudover skal virksomheden først have:

  • Sendt dig 3 skriftlige rykkere, hvor de beder dig betale
  • Advaret dig om inkasso og RKI-registrering i den sidste rykker
  • Sikret sig, at du ikke er uenig med dem om det skyldige beløb

Så hvis du ikke er enig med et firma eller en håndværker om størrelsen på en regning, kan de ikke registrere dig i RKI, fordi du ikke betaler. Mange vil dog gøre det alligevel. Så her er det vigtigt, at du på forhånd har sendt firmaet en skriftlig indsigelse mod regningen. Den kan du så fremvise til Experian, når du får oplyst eller finder ud af, at du er registreret som dårlig betaler på grund af det skyldige beløb.

Offentlige myndigheder kan også registrere borgere, som har gæld til det offentlige. Her skal gælden dog være på over 7.500 kroner. Samtidig gælder det, at der skal gå minimum 4 uger fra du er blevet advaret om en RKI-registrering og til den foretages.

Tilsvarende kan forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter indberette dårlige betalere, når deres sag er blevet behandlet i civil- eller fogedretten. Her skal det skyldige beløb være på over 1.000 kroner, før du kan registreres i RKI-registeret.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg er registreret i RKI?

Der er ingen regler, der pålægger firmaer at oplyse dig om, at de har registreret dig i RKI-registeret. Langt hovedparten af dem vil dog altid gøre det – eller i første omgang true med det – fordi de ved, at det har en afskrækkende virkning på de fleste. For hovedparten af alle danskere vil fortsat gøre alt for at undgå, at de ender med at stå i RKI.

Har du mistanke om, at du er registreret i RKI-registeret ,eller ved du det, og vil gerne vide, hvad du er registreret for, kan du nemt undersøge det selv. Alt hvad du skal gøre, er at logge på med dit NemID på www.dininfo.dk.

Herefter kommer du ind til en side, hvor du får oplyst de informationer, som Experian har registreret om dig. Klikker du på RKI-fanen, vil du enten få at vide at ”På baggrund af de oplysninger der fremgår af din profil, er du ikke registreret i RKI-registeret.” eller få en liste over de forhold, du er registreret for.

Er du registreret i folkeregisteret som ”forsvundet” eller ”uden fast bopæl”, kan du ikke logge på dininfo.dk, ligesom du ikke kan, hvis du har adresse i udlandet. Gælder en af disse tre undtagelser for dig, er du nødt til at sende et brev eller en mail til Experian, for at få oplyst, om du er registreret i RKI-registeret.

Kan jeg låne penge trods RKI-registrering?

Er du først registreret som dårlig betaler i RKI-registeret eller hos Debitor Registeret, er det meget svært at finde nogen, der vil låne dig penge. Det kan dog godt lade sig gøre. Men oftest kun hos de finansieringsselskaber, som har specialiseret sig i at låne penge ud til dårlige betalere. De reklamerer lige frem med, at du kan låne penge og at RKI ingen hindring er. Men både renter og gebyrer er ekstra høje, ligesom vilkårene er væsentlig strammere end andre steder.

Så du kan faktisk godt få et hurtigt lån trods RKI-registrering, hvis du er villig til at betale for det. Men hovedparten af de traditionelle udbydere af kvik-, sms- eller andre mobile lån samt bankerne, vil ikke låne penge ud til dig.

Ekspertens råd: En RKI-registrering er ikke noget, du skal spøge med

Mads Burla Hvidbjerg, MONEYBANKER

Vi spurgte finans- og låneeksperten Mads Hvidbjerg fra MONEYBANKER, hvor alvorligt man skal tage en registering hos RKI for ens lånemuligheder. Hans svar cementerer, at det er noget, der bliver taget seriøst af låneudbyderne:

Låneudbyderne hos MONEYBANKER accepterer ikke en registrering hos RKI, Debitorregisteret eller et andet skyldnerregister, hvorfor det fungerer som et værn. Er du registreret vil du stadig kunne ansøge om at låne penge, men chancen for at få et lånetilbud er minimal, uden at vi naturligvis kender samtlige detaljer i låneudbydernes kommunikation med ansøgerne.

Når en given person er kommet ud af et skyldnerregister, behandles denne person på lige vilkår med øvrige ansøgere. På denne måde belønnes du som eventuel låner også ved, at der igen er kommet styr på privatøkonomien.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Men i stedet for at forsøge at låne 5.000, 10.000 eller 15.000 eller flere penge trods RKI-registrering, kan du også forsøge at komme ud af RKI. Så kan du låne penge på almindelige vilkår igen. Det er væsentligt billigere end at låne hos dem, der har specialiseret sig i at låne ud til dårlige betalere. Samtidig giver det dig mere ro i maven at vide, at du ikke er registreret i RKI længere.

Den eneste måde du kan komme ud af RKI-registeret på, er ved at betale din gæld til dem, som du skylder penge. Så første skridt til at komme ud af RKI-registeret på, er ved at logge ind på dininfo.dk, for at se hvilke skyldnere du har.

Derefter er du nødt til at kontakte dem, for at få at vide, hvor meget du skylder dem, samt hvordan du får betalt pengene til dem.

Når du har betalt den eller de firmaer, offentlige instanser, banker, forsikringsselskaber eller hvem du nu skylder penge, skal du bede dem fjerne deres registrering af dig i RKI-registeret. Så snart det er sket, kan du atter låne penge på normale vilkår.

Er der noget positivt ved at stå i RKI?

Der er næppe nogen, der synes det er positivt at stå registreret i RKI-registeret eller hos Debitor Registeret. Det er godt nok ikke noget, dine venner og familie kan få oplyst nogen steder. Men skammen ved at være registreret som dårlig betaler, kan ikke undgå at tynge rent psykisk, uanset hvor ligeglad du forsøger at være over det.

Men nogle af dem som virkelig er kommet i uføre med deres dårlige økonomi – dem som vi oftest kan se i programmer som Luksusfælden – har faktisk oplevet, at det er positivt at være registreret som dårlig betaler.

For det lukker nemlig af for en masse af de nemme lånemuligheder og muligheder for at købe forbrugsgoder som mobiltelefoner, storskærms-tv og anden forbrugselektronik på afbetaling. Så på den måde kan de ikke længere træffe de samme tossede, økonomiske dispositioner, som har ført dem ud i en evig gældsspiral.

Ny Telefon med RKI?

Et godt eksempel er muligheden for at købe en mobiltelefon på afbetaling og derefter straks sælge telefonen til en anden for et mindre beløb. Det kan lyde helt vanvittigt. For det giver dem ganske vist penge til dagen og vejen her og nu. Men de hænger fortsat på afdragene – og så er det rent faktisk ulovligt.

For ejendomsretten til telefonen ligger hos mobilselskabet eller forhandleren, så længe alle afdrag ikke er betalt. Så oven i at synke endnu længere ned i gældsspiralen, bliver de også kriminelle.

Det sætter registreringen i RKI-registeret eller Debitor Registeret en brat stopper for. Det bliver en øjenåbner for mange, som f.eks. 22-årige Nikolaj der i en episode af Luksusfælden fortæller Jan Swyrtz, at ”Det var først, da mit mobilselskab angav mig til RKI, at det gik op for mig, hvor dybt jeg var ved at synke. Det var faktisk derfor jeg kontaktede jer”.

Så rent faktisk kan der sagtens komme noget godt ud af at være registreret hos et af de danske registre over dårlige betalere.

Kan jeg få hjælp til at komme ud af RKI?

Det er ikke alle, der kan eller har lyst til at komme i Luksusfælden eller et andet tv-program, for at få styr på deres økonomi. Så hvor går du så hen, hvis du vil have hjælp til at komme ud af RKI og få styr på din økonomi.

I nogle tilfælde kan banken hjælpe. Det sker dog kun, hvis du har en ejerbolig, de kan tage sikkerhed i og hvor der er friværdi nok, til at det kan dække den økonomiske risiko, som banken tager. For hos banken kan du ikke låne uden sikkerhed. Så hvis du ikke ejer din egen bolig, eller ikke har nok friværdi i boligen, er det ikke en mulighed at gå i banken og få hjælp.

Du kan også forsøge dig hos nogle af de låneudbydere på nettet, som tilbyder at samle og betale dine smålån ud, så gælden bliver samlet hos dem. Det giver dig et mere fordelagtigt lån, der oftest fås på bedre vilkår og med lavere ÅOP end de typiske forbrugslån, der optages ved køb af forbrugsgoder.

Men de betakker sig oftest, når de finder ud af, at du er registreret hos Experians RKI-register eller Debitor Registeret.

Endelig er der firmaer, som har specialiseret sig i at hjælpe, rådgive og forhandle aftaler på plads for folk, der har så dårlig økonomi, at de bl.a. er blevet registreret som dårlige betalere. Disse firmaer tager sig dog oftest godt betalt for hjælpen, hvorfor det kan være svært at finde plads i økonomien til endnu en udgiftspost, for at komme på ret køl igen rent økonomisk.

Få hjælp til at komme ud af RKI

Så i praksis står du desværre oftest ret alene med problemet og er selv nødt til at kæmpe dig ud af det gennem mådehold, sund fornuft, og ved at holde et stramt budget. Se blandt andet vores 5 råd højere oppe, om hvordan du kommer ud af RKI, hvor du blandt andet kan se video og hente budgetskema.

Journalist Benny Christen Grandahl

Benny Christen Grandahl, Cand. Comm og it-journalist har over de sidste 30 år fulgt lånemarkedet fra de første quick-lån blev udbudt i butikkerne med ansøgning via fax, og til vore dages muligheder for at formidle lån online på nettet til alle og enhver, der står og mangler penge. Gennem hans it-journalistiske virke som både journalist, redaktør, chefredaktør og udgiver på både magasin- og bogforlag, har han hele vejen holdt skarpt øje med branchen og gentagende gange skrevet om dens mange faldgruber.