Lån Trods RKI - Er det en god ide og er det muligt

At låne penge mens du er registreret i RKI er ikke en god ide. RKI registreret er faktisk oprettet af netop denne årsag. At hjælpe dig til at undgå at tage flere lån fordi økonomien ikke kan bære det. På denne side har vi samlet en række gode råd til hvordan du kommer ud af RKI så du igen kan låne.

Lån her på siden giver udtryk for dem i vores netværk, vi har mulighed for at vise dig. Vi modtager kommision af hvert salg fra nedenstående liste.

At låne penge hvis du er registreret i RKI kræver individuel kreditgodkendelse.

 

Andre lånemuligheder hvis du IKKE er i RKI – KLIK HER
Affiliate Link

Er du registreret som dårlig betaler i RKI (Experian) eller Debitor Registeret, er det svært at få lov til at låne penge nogen steder. Det kan dog godt lade sig gøre, men oftest til højere renter og gebyrer. Så hvordan slipper du ud af RKI, hvad er det i det hele taget for noget, og hvordan finder du ud af, om du er registreret hos dem? Det får du alt sammen svar på i denne artikel.

Kan jeg optage lån selvom jeg er i RKI? Ja det kan du godt, for der findes nogle låne udbydere der gerne vil låne selvom du er er registreret i RKI. Så det at låne penge trods RKI er lige pludselig blevet meget nemmere. Husk at få et godt overblik over din økonomi inden du bare låner.

Sammenligningen af lån på denne side kan være et udvalg af de samlede muligheder i Danmark. Vi bruger alle lån, som er stillet os til rådighed, men der kan være flere på markedet. Vi modtaget en mindre kommision, hvis du vælger at låne gennem denne side, som det er tilfældet med alle sider.

 

Hvis du først er registreret i RKI er der kun en mulighed for at komme ud og det er at betale din gæld. Registret sikrer at du ikke kan optage mere gæld, eller i hvert fald gør RKI det svært. Der findes dog stadig nogle måder du kan låne på og flere metoder til at komme ud af RKI. 

For at sikre sig mod dårlige betalere, har butikker, firmaer og banker altid holdt øje med folk og firmaers kreditværdighed. I mange år foregik det internt i firmaerne, som så udvekslede informationer mellem hinanden på lokalt plan.

Men i 1870 blev virksomheden Købmandsstanden stiftet af Frederik Wolff. Han havde indsamlet et stort materiale om forskellige firmaers soliditet, som han begyndte at sælge oplysninger fra. Derved kunne erhvervsdrivende mindske risikoen for at sælge noget til de firmaer, der havde en så dårlig økonomisk soliditet, at der var stor risiko for, at de ikke kunne betale deres regninger.

Oplysningsvirksomheden solgte dog kun informationer om firmaer. Når det kom til private, havde butikker og firmaer kun rygter og i heldigste fald en god forbindelse i den lokale bank, de kunne trække på, hvis de ønskede en kreditvurdering af en privat kunde.

Her kan du låne selvom du er i RKI

Ind i mellem befinder alle sig i en svær situation og det er langt fra alle, der selv er skyld i at være registreret i RKI. Det kan ske af mange årsager som ikke er til at kontrollerer.Derfor findes der en lille håndfuld banker og låne udbydere, der gerne hjælper dig eller jer, selvom i er i problemer.

Hos Aurora kan du låne selvom du er registreret i RKI. Faktisk kan du låne helt op til 50.000 kr, så du har mulighed for at komme på fode igen.

Sådan kommer du ud af RKI i en fart

Brug pengene fornuftigt. Lad være med at købe nyt TV eller mobil, men få betalt nogle af de andre dumme krediterer ud, så du kan komme ud af RKI. Herefter er dine muligheder for flere lån meget bedre. Bare se hvor mange herunder du kan låne hos hvis du ikke er registreret i RKI.

Budget

At have et budget er vigtigt i enhver økonomi, men rigtig mange der er registreret i RKI, har ikke et eller har mistet overblikket. Det værste der kan ske, er at man tror at ens budget er korrekt, hvis virkeligheden er en anden.

Luksusfælden viser altid et budget, der dækker over mange poster. Her er det vigtigt at du er realistisk når du laver dit eget budget.

Hent dette gratis budget og udfyld det. Det er lavet meget simpelt og kan printes ud og laves i hånden eller du kan bruge det elektroniske, som er lavet i Excel.

Det er lavet ultra simpelt og du kan udfylde det med andre punkter hvis det er nødvendigt. Vi har taget udgangspunkt i et budget som er det en alm. familie har af udgifter.

Det er nu op til dig at udfylde det og se hvordan din økonomi ser ud.

Herefter kan du tage fat i de andre punkter

Hent Budget til Enkelt Person
Hent Budget til Par og Familier

Husk at du også kan hente dem som Excel, så de er nemme at tage med i banken

Salg af ejendele

Denne her er den de fleste synes er unfair. Du har lige købt ny telefon, iPad, rejse, bil eller anden gode og måske er det endda, derfor du nu er registreret i RKI.

Men salg af dine egne ting er penge direkte i lommen – bare ikke på dig. Du skal bruge disse penge på at betale din gæld ud. Husk at betale dem du er registreret i RKI for først. Vælg altid den dyreste lån først.

Mobil
Computer
Tablet
Bil
TV
Alle de ting du sikkert har liggende eller stående kan sælges. På den blå Avis kan du for 29 kr. om måneden lave gratis premium annoncer, der gør det meget nemmere at sælge. Brug Facebook og sælg der.

Skær ned på personlige goder

Hvis du skal videre i dit liv og du gerne vil ud af RKI så skal du vise at du vil det. Du skal vise dine kreditorer at du rent faktisk har ændret dig og særligt dine økonomiske vaner

Selvom det er svært, så skal du kigge på hvor meget du har brug for det og skærer helt ind til bener.

  • Ryger du så skær ned til det halve eller stop hvis du kan. Der er mange penge at spare
  • Spiser du dette så stop. Rugbrød, pasta mv er meget billigere.
  • TV og Streaming. Skær ned til mindste pakke eller drop de mindst vigtige. Der findes gratis alternativer som ViaFree
  • Glem det. Mens du er i RKI skal du ikke have luksus med ferie. Brug din ferie på at tjene ekstra penge. Det lyder hårdt, men tænkt hellere hvad det vil betyde for dig at have en sund økonomi
  • Køb det billigste. Du har ikke brug for mere alligevel
  • Fitness og sport. Du må træne når du har råd og ellers kan du løbe, cykle og gå. Det er gratis

Der er mange andre steder du kan skære ned. Du skal bare være ærlig.

Forhandling

Når du har vist at du har lavet budget, solgt dine ting og skåret ned på dine luksusvaner, så er det tid til at tage den pose penge du har sparet sammen, sammen med de fremtidige penge du spare ved mindre forbrug, og ringe til dine kreditorer.

Der er kun en ting de er interesseret i og det er at få deres penge igen.

Derfor kan du mange steder, hvis du opfører dig pænt, er ydmyg og viser ovenstående, faktisk få fjernet renterne og måske nulstillet dem fremadrettet.

Det vigtige er at tilbyde dem lidt af posen mod at de gør noget for dig. Vær realistisk.
Mange gange sker det at du oprindeligt har lånt 3.000 kr, men grundet renter og gebyrer står du nu flere år efter og skylder 10.000 eller mere. Kreditor vil bare gerne have de 3.000 tilbage. Dermed har de ikke noget tab. Hvis du har fået solgt ejendele for 6.000, så tilbyd dem 2500 og se om de vil eftergive lidt af gælden mod at de sletter dig i RKI.

Lykkedes det ikke så prøv med 3.000 eller 3.500. Det vigtige er at få lukket dem. Herefter går du videre til den næste.

Hvis du har gjort det godt, står du måske tilbage med ingen kreditorer og hvis du har mange af dem eller store lån, så har du i hvert fald reduceret din gæld, hvilket er et skridt i den rigtige retning.

Hvis ikke du kan forhandle selv så findes der rådgivere der gør dette for dig. De koster typisk 5-700 kr. om måneden mens det står på. Det er ofte penge givet godt ud. Nogle tager sig betalt i besparelserne.

Det vigtigste af alle råd er at økonomi er som en slankekur. Det kommer ikke af sig selv og det skal gøre lidt ondt før det bliver godt igen.

Hvad er RKI?

I 1971 stifter Mogens Riber, Ribers Kredit Information hjemme hos ham selv i Silkeborg. Hertil kunne firmaer, håndværkere og butikker angive private, der ikke betalte deres regninger. Så snart regningen var på over 200 kroner, og ikke blev betalt, kunne den anmeldes til Ribers for et mindre gebyr. Tilsvarende kunne banker og kreditforeninger angive dem, som ikke overholdt deres låneaftaler.

Ribers Kredit Information var simpelthen det første centrale, danske register over dårlige betalere. Det blev hurtigt populært blandt erhvervsdrivende, og der gik heller ikke længe, før den almindelige dansker frygtede for at ende i Ribers.

I 1984 købes Ribers Kredit Information af det store, multinationale erhvervsforlag Thomson Corporation. De omdøber firmaet til RKI Kredit Information – og det er så herfra det RKI stammer fra, som vi alle sammen kender i dag.

Senere bliver firmaet solgt flere gange til forskellige investeringsfirmaer, ligesom Købmandsstandens Oplysningsbureau skifter ejere en del gange op gennem historien.

Hvem er Experian?

Undervejs ender begge firmaer med at få samme ejer i form af den svenske investeringsfond EQT, der i 2003 sælger firmaerne til Experian. Det er en af de største leverandører af data, analyser og statistiske modeller i verden.

Så i dag hedder RKI faktisk Experian, men da RKI-brandet er så kendt og frygtet af den almindelige dansker, ender man altid med at nævne begge navne i samme åndedrag – bare for at være helt sikker på, at alle ved, hvem det er, vi taler om.

Internt i Experian hedder listen over dårlige betalere også fortsat RKI-registeret. Så RKI-navnet er stadig i brug – både officielt og uofficielt.

Hvem er Debitor Registeret?

I forhold til Experian og deres RKI-register, er Debitor Registeret ikke nær så kendt. Det er en konkurrent til Experian, der blev startet i 2004, netop for at bryde RKI’s monopol på registrering af dårlige betalere. Firmaet ejes i dag af Bisnode, som er et svensk forretnings- og kreditinformationsfirma.

I modsætning til Experian er det gratis at indberette skyldnere til Debitor Registeret. Samtidig får de firmaer, som gør det, lavere priser på Debitor Registerets anden ydelse, KreditTjek. Her kan firmaer, håndværkere og butikker slå kreditinformationer op på både private og erhverv.

Reglerne for registrering og hvordan du slipper ud af Debitor Registeret minder meget om den måde, det foregår på hos Experians RKI-register. Derfor fokuserer vi primært på dem i resten af artiklen.

Hvornår kan jeg blive registreret i RKI?

For at et firma må registrere dig i RKI, skal det skyldige beløb fortsat være på over 200 kroner. Derudover skal virksomheden først have:

  • Sendt dig 3 skriftlige rykkere, hvor de beder dig betale
  • Advaret dig om inkasso og RKI-registrering i den sidste rykker
  • Sikret sig, at du ikke er uenig med dem om det skyldige beløb

Så hvis du ikke er enig med et firma eller en håndværker om størrelsen på en regning, kan de ikke registrere dig i RKI, fordi du ikke betaler. Mange vil dog gøre det alligevel. Så her er det vigtigt, at du på forhånd har sendt firmaet en skriftlig indsigelse mod regningen. Den kan du så fremvise til Experian, når du får oplyst eller finder ud af, at du er registreret som dårlig betaler på grund af det skyldige beløb.

Offentlige myndigheder kan også registrere borgere, som har gæld til det offentlige. Her skal gælden dog være på over 7.500 kroner. Samtidig gælder det, at der skal gå minimum 4 uger fra du er blevet advaret om en RKI-registrering og til den foretages.

Tilsvarende kan forsikringsselskaber, penge- og realkreditinstitutter indberette dårlige betalere, når deres sag er blevet behandlet i civil- eller fogedretten. Her skal det skyldige beløb være på over 1.000 kroner, før du kan registreres i RKI-registeret.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg er registreret i RKI?

Der er ingen regler, der pålægger firmaer at oplyse dig om, at de har registreret dig i RKI-registeret. Langt hovedparten af dem vil dog altid gøre det – eller i første omgang true med det – fordi de ved, at det har en afskrækkende virkning på de fleste. For hovedparten af alle danskere vil fortsat gøre alt for at undgå, at de ender med at stå i RKI.

Har du mistanke om, at du er registreret i RKI-registeret ,eller ved du det, og vil gerne vide, hvad du er registreret for, kan du nemt undersøge det selv. Alt hvad du skal gøre, er at logge på med dit NemID på www.dininfo.dk.

Herefter kommer du ind til en side, hvor du får oplyst de informationer, som Experian har registreret om dig. Klikker du på RKI-fanen, vil du enten få at vide at ”På baggrund af de oplysninger der fremgår af din profil, er du ikke registreret i RKI-registeret.” eller få en liste over de forhold, du er registreret for.

Er du registreret i folkeregisteret som ”forsvundet” eller ”uden fast bopæl”, kan du ikke logge på dininfo.dk, ligesom du ikke kan, hvis du har adresse i udlandet. Gælder en af disse tre undtagelser for dig, er du nødt til at sende et brev eller en mail til Experian, for at få oplyst, om du er registreret i RKI-registeret.

Kan jeg låne penge trods RKI-registrering?

Er du først registreret som dårlig betaler i RKI-registeret eller hos Debitor Registeret, er det meget svært at finde nogen, der vil låne dig penge. Det kan dog godt lade sig gøre. Men oftest kun hos de finansieringsselskaber, som har specialiseret sig i at låne penge ud til dårlige betalere. De reklamerer lige frem med, at du kan låne penge og at RKI ingen hindring er. Men både renter og gebyrer er ekstra høje, ligesom vilkårene er væsentlig strammere end andre steder.

Så du kan faktisk godt få et hurtigt lån trods RKI-registrering, hvis du er villig til at betale for det. Men hovedparten af de traditionelle udbydere af kvik-, sms- eller andre mobile lån samt bankerne, vil ikke låne penge ud til dig.

Ekspertens råd: En RKI-registrering er ikke noget, du skal spøge medMads Burla Hvidbjerg, MONEYBANKER

 

Vi spurgte finans- og låneeksperten Mads Hvidbjerg fra MONEYBANKER (sponsoreret), hvor alvorligt man skal tage en registering hos RKI for ens lånemuligheder. Hans svar cementerer, at det er noget, der bliver taget seriøst af låneudbyderne:

Låneudbyderne hos MONEYBANKER accepterer ikke en registrering hos RKI, Debitorregisteret eller et andet skyldnerregister, hvorfor det fungerer som et værn. Er du registreret vil du stadig kunne ansøge om at låne penge, men chancen for at få et lånetilbud er minimal, uden at vi naturligvis kender samtlige detaljer i låneudbydernes kommunikation med ansøgerne.

Når en given person er kommet ud af et skyldnerregister, behandles denne person på lige vilkår med øvrige ansøgere. På denne måde belønnes du som eventuel låner også ved, at der igen er kommet styr på privatøkonomien.

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Men i stedet for at forsøge at låne 5.000, 10.000 eller 15.000 eller flere penge trods RKI-registrering, kan du også forsøge at komme ud af RKI. Så kan du låne penge på almindelige vilkår igen. Det er væsentligt billigere end at låne hos dem, der har specialiseret sig i at låne ud til dårlige betalere. Samtidig giver det dig mere ro i maven at vide, at du ikke er registreret i RKI længere.

Den eneste måde du kan komme ud af RKI-registeret på, er ved at betale din gæld til dem, som du skylder penge. Så første skridt til at komme ud af RKI-registeret på, er ved at logge ind på dininfo.dk, for at se hvilke skyldnere du har.

Derefter er du nødt til at kontakte dem, for at få at vide, hvor meget du skylder dem, samt hvordan du får betalt pengene til dem.

Når du har betalt den eller de firmaer, offentlige instanser, banker, forsikringsselskaber eller hvem du nu skylder penge, skal du bede dem fjerne deres registrering af dig i RKI-registeret. Så snart det er sket, kan du atter låne penge på normale vilkår.

Er der noget positivt ved at stå i RKI?

Der er næppe nogen, der synes det er positivt at stå registreret i RKI-registeret eller hos Debitor Registeret. Det er godt nok ikke noget, dine venner og familie kan få oplyst nogen steder. Men skammen ved at være registreret som dårlig betaler, kan ikke undgå at tynge rent psykisk, uanset hvor ligeglad du forsøger at være over det.

Men nogle af dem som virkelig er kommet i uføre med deres dårlige økonomi – dem som vi oftest kan se i programmer som Luksusfælden – har faktisk oplevet, at det er positivt at være registreret som dårlig betaler.

For det lukker nemlig af for en masse af de nemme lånemuligheder og muligheder for at købe forbrugsgoder som mobiltelefoner, storskærms-tv og anden forbrugselektronik på afbetaling. Så på den måde kan de ikke længere træffe de samme tossede, økonomiske dispositioner, som har ført dem ud i en evig gældsspiral.

Ny Telefon med RKI?

Et godt eksempel er muligheden for at købe en mobiltelefon på afbetaling og derefter straks sælge telefonen til en anden for et mindre beløb. Det kan lyde helt vanvittigt. For det giver dem ganske vist penge til dagen og vejen her og nu. Men de hænger fortsat på afdragene – og så er det rent faktisk ulovligt.

For ejendomsretten til telefonen ligger hos mobilselskabet eller forhandleren, så længe alle afdrag ikke er betalt. Så oven i at synke endnu længere ned i gældsspiralen, bliver de også kriminelle.

Det sætter registreringen i RKI-registeret eller Debitor Registeret en brat stopper for. Det bliver en øjenåbner for mange, som f.eks. 22-årige Nikolaj der i en episode af Luksusfælden fortæller Jan Swyrtz, at ”Det var først, da mit mobilselskab angav mig til RKI, at det gik op for mig, hvor dybt jeg var ved at synke. Det var faktisk derfor jeg kontaktede jer”.

Så rent faktisk kan der sagtens komme noget godt ud af at være registreret hos et af de danske registre over dårlige betalere.

Kan jeg få hjælp til at komme ud af RKI?

Det er ikke alle, der kan eller har lyst til at komme i Luksusfælden eller et andet tv-program, for at få styr på deres økonomi. Så hvor går du så hen, hvis du vil have hjælp til at komme ud af RKI og få styr på din økonomi.

I nogle tilfælde kan banken hjælpe. Det sker dog kun, hvis du har en ejerbolig, de kan tage sikkerhed i og hvor der er friværdi nok, til at det kan dække den økonomiske risiko, som banken tager. For hos banken kan du ikke låne uden sikkerhed. Så hvis du ikke ejer din egen bolig, eller ikke har nok friværdi i boligen, er det ikke en mulighed at gå i banken og få hjælp.

Du kan også forsøge dig hos nogle af de låneudbydere på nettet, som tilbyder at samle og betale dine smålån ud, så gælden bliver samlet hos dem. Det giver dig et mere fordelagtigt lån, der oftest fås på bedre vilkår og med lavere ÅOP end de typiske forbrugslån, der optages ved køb af forbrugsgoder.

Men de betakker sig oftest, når de finder ud af, at du er registreret hos Experians RKI-register eller Debitor Registeret.

Endelig er der firmaer, som har specialiseret sig i at hjælpe, rådgive og forhandle aftaler på plads for folk, der har så dårlig økonomi, at de bl.a. er blevet registreret som dårlige betalere. Disse firmaer tager sig dog oftest godt betalt for hjælpen, hvorfor det kan være svært at finde plads i økonomien til endnu en udgiftspost, for at komme på ret køl igen rent økonomisk.

Så i praksis står du desværre oftest ret alene med problemet og er selv nødt til at kæmpe dig ud af det gennem mådehold, sund fornuft, og ved at holde et stramt budget. Se blandt andet vores 5 råd højere oppe, om hvordan du kommer ud af RKI, hvor du blandt andet kan se video og hente budgetskema.  

Lån trods RKI med eller uden kautionist

Om du skal vælge et lån med eller uden kautionist er ikke altid op til dig selv. Det mest optimale er at finde et lån uden, da du dermed alene belaster dig selv og ikke en, der gerne vil hjælpe dig.

Men hvis du er i en situation, hvor du er registreret i RKI og ikke kan låne andre steder, så kan du med en kautionist ofte få lov at låne penge alligevel.

Her er det bare vigtigt, at du sørge for at bruge pengene rigtigt. De er ofte dyrere at låne og hele ideen med at låne mens du er i RKI, nemlig at komme ud af registreret. Det er en hæmsko for alt hvad du ønsker at foretage dig, inkl. at få styr på din økonomi.

”Vores anbefaling er derfor at du udelukkende låner til at betale andre kreditorer ud således, at du kan blive slettet i RKI. På den måde kan du optage et langt billigere lån og betale det dyre RKI lån ud”

Hvis du vælger at bruge pengene på forbrug, så er det en gældspiral, der bliver svær at komme ud af. Dels fordi du ikke kan låne mere end en gang og dels fordi du med en kautionist, sætter vedkommende der hjælper dig i en virkelig skidt situation, da de hæfter for dit lån.

Lån 25.000 eller 50.000 trods RKI registrering

Som beskrevet oven for så kan du med en kautionist ofte låne penge selvom du er i RKI. Nogle låneselskaber reklamerer direkte med at RKI lån er en mulighed og dermed ingen hindring. De er ofte dyre og du skal have en der vil skrive under sammen med dig.

Andre skriver at det ikke er muligt, men når du kontakter dem med henblik på at låne så går lånet alligevel igennem. Om det er muligt hos alle vides ikke, men det er et forsøg værd fremfor at trække et familiemedlem med ind i din dårlige økonomi, for las os være ærlige.

Det er din dårlige økonomi. Der kan være masser årsager til det og de kan endda komme udefra, uden nogen mulighed for at stille noget op. Du kan være gået konkurs med et firma, været på tvangsauktion, eller glemt at betale en benzin regning eller hvad ved jeg. Sagen er dog at jo før du gør noget for at rydde op jo nemmere bliver det og jo kortere tid tager det.

Derfor anbefaler vi at selvom du kan låne i et selskab, selvom du er i RKI, så må pengene ikke bruges på andet end at betale gæld ud, så du kan komme ud af RKI.

Når du først er ude så bliver tilværelsen meget lettere.

Mange steder, inkl. Der hvor du kan låne med kautionister, kan du låne mellem 25.000 og 50.000 kr.
Hvis du skylder mere end 50.000 så tænkt dig rigtig godt om, inden du låner. Er det f.eks. 100.000 eller mere så er du kun halvvejs ved et lån på 50tkr.

Hvis det lån så samtidig er meget dyrt, ja så ender du måske med ikke at kunne betale det og ender i RKI igen.

Læg derfor en plan for hvordan du kommer ud. Betale de mindste kreditorer af først. Har du kun få store, så lav aftaler med dem inden du låner.

Lån trods RKI i 2018, 2019 eller 2020 ingen hindring

Der er godt nok mange forskellige muligheder i dagens Danmark og der kommer hele tiden flere til. Det er igen her vi anbefaler at du tjekker alle sider grundigt igennem. Mange låneudbydere er faktisk samme selskab og dermed kan du skylde flere lån til samme selskab, men gennem flere forskellige udbydere.

Det vigtige er at du altid tager varer på din egen økonomi og ikke bare låner med hovedet under armen.
Jamen hvorfor viser i så selv alle de muligheder jeg har? Det gør vi fordi vi samtidig gerne vil hjælpe dig til at få en bedre økonomi og det er desværre ikke altid lige let, hvis ikke man har overblikket.

Er det en hindring at være i RKI? Ja klart det er. Hele ideen er at sikre at du ikke kan låne flere penge eller på anden måde optage gæld, ved at købe ny mobil eller lign.

Er det smart med et sådant register? Ja for mange er det en glimrende måde at sikre at der ikke kommer mere gæld. For andre er det det værste, der kan ske fordi de så ikke kan komme ud igen.

Det hele handler om overblik

Når du vil h ave styr på din økonomi så er det vigtigt at du er ærlig og realistisk. Det nytter ikke at skrive i et budget at du kan stoppe med at ryge, hvis du ved det er umuligt. Det nytter ikke at skrive at du kan leve for 800kr om måneden, hvis du ved det kræver mere end det.

Lav realistiske budgetter. Se vores links længere oppe i artiklen.

Det bedste vi kan anbefale dig, er at få en gældsrådgiver men det koster jo penge og så kan det igen være svært.

Er du i en situation, hvor det ikke er muligt at få hjælp uden fra, så handler det om at skabe overblik. Sæt dig ned og lav et SIMPELT budget. Lad være med at overtænke det.

Se hvor meget du har tilbage – hvad kan der bruges til gæld.

Herefter er det vigtige at finde ud af hvad din gæld er lige nu. Ikke for et år siden, men nu.
Ring eller skriv til dine kreditorer – de vil hellere end gerne hjælpe dig – for de vil også have deres penge.

Se herefter på om et lån kan være løsningen for dig. Hvis det er så regn på det, se hvad du kommer til at spare, hvis du betale alle dine lån ud og kommer ud af RKI.

Journalist Benny Christen Grandahl