Skal du i gang med at undersøge dine muligheder for lån af penge? Så kommer du helt sikkert til at støde på et par begreber, som du ikke ved hvad betyder. I mange tilfælde er det vigtige begreber at forstå, som får betydning for dit lån.

Èt af disse mange begreber indenfor lån er ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent. Det er altså et udtryk for lånebeløbets samlede omkostninger i procent årligt, og det fortæller dig noget om lånets faktiske pris.

Det er ikke gratis at låne penge

Det er ikke gratis at låne penge, og der vil altid være omkostninger for dig i forbindelse med at optage et lån. Det gælder uanset, hvor mange penge du låner, og hvem du låner pengene af. Det er meget forskelligt, hvor mange omkostninger der er forbundet med lånet. Du skal hele tiden tænke på, at du kommer til at betale for at låne penge.

Uanset hvor du har tænkt dig at låne penge, har långiveren altid pligt til at give dig oplysninger om ÅOP, renter og andre vigtige informationer. Det giver dig nemlig mulighed for at udregne, hvor meget lånet vil koste dig i procent om året. Det gode ved ÅOP er, at alle lånets udgifter såsom renter, oprettelse og løbene udgifter regnes med. På den måde får du altså et præcist tal på dine omkostninger i forbindelse med lån af penge.

ÅOP kan deles op i to kategorier:

  • Engangsomkostninger: Oprettelsesgebyr, dokumentgebyr og ekspeditionsgebyr
  • Løbende omkostninger: Administrationsgebyr, månedlige gebyrer, årlige kontogebyrer, renter, gebyr i forbindelse med PBS osv.

Det betyder altså, at alle de omkostninger der kan være forbundet med dit lån er medregnet i ÅOP.

Det skal du være opmærksom på

Der er rigtige mange mennesker der tror, at når man skal finde det bedste lån, så er det det tilbud med den laveste rente, man skal gå efter. Sådan er det bare ikke. Når du finder et lån med en lav rente, betyder det ikke, at du kommer til at betale meget lidt tilbage for lånet.

I denne situation gælder det altså om at bemærke ÅOP, når du skal finde de bedste lån og sammenligne dem. På den måde finder du nemlig ud af, om det lån med den laveste rente og større omkostninger eller lavere omkostninger og højere rente er det bedste og billigste for dig.

Det er dog vigtigt, at du husker på, at ÅOP kun bør bruges guidende, og at du kun kan sammenligne tallene, hvis det er samme type lån, du undersøger.

Når du skal i gang med at låne penge, er det altså en god idé at undersøge de forskellige muligheder. På den måde er du sikker på, at du ikke kommer til at betale alt for mange penge tilbage på dit lån. Derudover kan det være en god idé at være særligt opmærksom på følgende punkter:

  • Perioden for tilbagebetaling
  • Skriv de forskellige tilbud ned og skab et overblik
  • Sammenlign lån ud fra lånets årlige omkostninger i procent
  • Gør brug af de online låneberegnere