Kreditomkostninger viser de samlede omkostninger du har på dit lån i kroner og øre. Dermed er kreditomkostninger det samme som ÅOP, men hvor det i modsætning til ÅOP, der regnes i procent, får du her et mere håndgribeligt beløb i kroner og øre.

Uanset om du kigger på dine omkostninger i procent eller i kroner, så er det vigtigt at sætte det i relief til den virkelighed du befinder dig i. Vi anbefaler altid at du laver et budget så du ved om du har råd til din lånet og dermed afdragene.

For mange er ÅOP nemmere at sammenligne end de faktiske omkostninger da det er hurtigt at se om en procent er lavere end en anden og hvor meget.

For andre er det nemmere med de samlede omkostninger i kroner og derved har du uanset hvilke gruppe du tilhører den bedste måde at overskue dit lån og låne muligheder.

Når det er sagt så der ikke krav til låneudbydere og bank at vise de samlede omkostninger som andet end ÅOP, så det er ofte noget du selv skal beregne, hvis ikke det fremkommer af siden eller du kan se det i den afviklingsplan der er for dit lån. Flere steder også kaldet, amortisationsplan.

Kig dit lån igennem – renter og gebyrer

Alle lån består af et afdrag, renter og gebyrer og ind i mellem afgifter eller hvad de forskellige banker kalder det.

Det du skal vide er at renter kan fratrækkes i skat, det kan gebyrer og afgifter ikke.
Med andre ord så betyder det at hvis du har et lån med lave renter og høje gebyrer, så kan det faktisk blive dyrere end et lån med højere renter og ingen eller lave gebyrer.

Alt dette kan din bank eller låne udbyder fortælle dig, men det er vigtigt at kende forskellen på de to ting. Renter og gebyrer.

Journalist Benny Christen Grandahl

Benny Christen Grandahl, Cand. Comm og it-journalist har over de sidste 30 år fulgt lånemarkedet fra de første quick-lån blev udbudt i butikkerne med ansøgning via fax, og til vore dages muligheder for at formidle lån online på nettet til alle og enhver, der står og mangler penge. Gennem hans it-journalistiske virke som både journalist, redaktør, chefredaktør og udgiver på både magasin- og bogforlag, har han hele vejen holdt skarpt øje med branchen og gentagende gange skrevet om dens mange faldgruber.