Det kan være en jungle at finde rundt i de gældende regler for lån på internettet. De mange slogans, der ofte lokker med “udbetaling nu”, kan virke vildledende, hvis du ikke kender reglerne på forhånd.

Du bør derfor altid vælge en udbyder, der overholder den gældende lovgivning – men hvordan finder man lige ud af, om en udbyder gør det?

Vil du finde det billigste kviklån, bør du derfor altid læse det, der står med småt og sætte dig godt ind i dine vilkår. Når du har kendskab til dine lånevilkår, skal den samlede pris, ÅOP, nemlig altid fremgå – uden undtagelser. Det gælder også, hvis du tager et gratis lån eller en kassekredit uden rente.

 

Vælg en udbyder, der italesætter reglerne

Har du tænkt: “lån penge online – det vil jeg gerne, men hvordan gør jeg det nemt og sikkert?”, kan du altid læse nærmere på udbyderens hjemmeside. De seriøse udbydere italesætter de gældende regler for online lån og gør dig opmærksom på de vilkår, du låner på.

Fremgår de årlige omkostninger i procent, ÅOP, af lånetilbuddet, er det din garanti for, at du har fundet en seriøs udbyder, der overholder den gældende, danske lovgivning.

Du kan derefter læse på siden, om udbyderen kommer godt omkring emnet ved at tjekke, om de italesætter de gældende regler ved at låne penge på nettet. En seriøs udbyder vil altid vejlede frem for at vildlede.

 

Eksempler kan bl.a. være følgende:

  • Reglen om 48 timers betænkningstid ved kviklån
  • Den samlede pris (ÅOP)
  • Fortrydelsesretten på 14 dage

Hvis du er i tvivl om, om den side du er landet på, er seriøs, kan du kigge efter ovenstående og spørge dig selv: Nævner siden mine rettigheder som låntager? Informerer de mig på en saglig måde om at låne penge på nettet? Giver de mig gode råd til min økonomi?

 

ÅOP – dit værktøj til den samlede pris

Finanstilsynet sørger for, at de danske låneudbydere overholder loven. I Danmark er det lovpligtigt at opgive et låns samlede pris i tilbuddet. Det betyder, at udbyderne skal skrive, hvad lånet vil koste dig. På den måde kan du altid på forhånd se, om det er et lån, du har råd til på længere sigt.

Enkelte udbydere kan tilbyde, at du skal udfylde en formular, inden du låner, men her er proceduren den samme: Du har ret til at få oplyst lånets ÅOP, inden du takker ja. Det er din garanti for en tryg låneproces.

Mange sammenligningssites oplyser ÅOP på forhånd, hvilket kan gøre det nemmere for dig. Det betyder, at du ikke selv skal sidde og beregne lånenes samlede udgifter, men at du blot kan bruge de forskellige siders låneberegnere.