Annonce:

Spørgsmålet omkring hvornår et lån giver mening for den enkelte, er sværere at besvare end som så. Der er nogle helt centrale faktorer, man skal have styr på først, før man rationelt kan vurdere hvorvidt lånet giver mening eller ikke. Tankegangen er den samme, ligegyldig om der er tale om et studielån, afbetaling eller noget helt tredje. I dette indlæg kommer vi omkring de 3 låne-typer der findes inden for SU-lån, hvad afbetaling reelt set er og sidst men ikke mindst hvad der er afgørende at have styr på – ligegyldig hvilken lånetype man overvejer at vælge.

De 3 låne typer inden for SU-lån

Studielånet kender de fleste. Der skelnes imellem 3 forskellige typer – herunder det traditionelle lån, SU-lånet med forsørgerpligt og slutlånet. Sidstnævnte er for studerende der har opbrugt deres SU-klip, der er berettiget til at ansøge om 12 måneder lån i den sidste del af deres uddannelse.

Lån skal tilbagebetales

Et lån er altid noget der skal betales tilbage. Så vælger man en afbetalingsløsning igennem Klarna, er det potentielt også et lån. Køber man et TV der skal tilbagebetales over tid, kan der potentielt komme renter og gebyrer på (ligesom ved et lån). Dog kan dette variere meget inden for afbetaling, eftersom det er op til den enkelte udbyder at bestemme den service og aftale de tilbyder. Derfor kan man også opleve afbetalingsløsninger, hvor der ingen ekstra gebyrer og renter tillægges, men dette fremgår i den aftale ÅOP – og det er skam blot dette man skal være opmærksom på.

Lånet skal blot tilbagebetales og det kommer man ikke udenom.

Både afbetalingsløsninger og SU-lån giver god mening, ligesom også mange vælger at optage lån til bilkøb, huskøb og sågar rejser finansieret.

Det næste spørgsmål leder os så tilbage til indlæggets primære overskrift – hvornår giver det så mening?

Giver et lån mening?

Et lån kan give mening, når man har sat sig ned og udarbejdet et budget, der illustrerer ens rådighedsbeløb – herunder også indregnet afdrag til lånet.

Kan man økonomisk klare en gæld, er det ikke en dårlig ting at have gæld, men det kræver at man har det økonomiske overblik over sin økonomi – hvilket principielt er det vigtigste for at forstå om lånet giver mening eller ikke. Gæld har ofte fået en lidt negativ klang, da mange har den opfattelse af det er en skidt ting, men ikke nødvendigvis. Man skal blot være bevidst med den.

I forhold til at vurdere om et lån giver mening eller ikke, kræver en smule økonomisk snilde. Har man ikke selv økonomisk indsigt, er det afgørende at man lader sig rådgive af én som har.

Om det er et familiemedlem, en bankrådgiver eller noget helt tredje er ikke så afgørende, det er dog vigtigt at der er en tillid imellem. Og husk – bankrådgivere kan sagtens fremstå troværdige og hjælpende, men i sidste ende er det også en forretning, ligesom alle mulige andre forretninger der er sat i verden for at tjene penge. Dermed ikke sagt at man ikke kan stole på sin bankrådgiver, blot at man ikke bare skal tage det hele til sig, uden at spørge kritisk ind.

Så derfor – som konkluderende og opsummerende på dette indlæg. Sæt dig altid ind i tingene, forstå hvad du kan forstå og derefter brug denne viden til at stille de rette spørgsmål til din rådgiver. Således klædes man bedst på til at forstå om lånet giver mening eller ikke.