Hver fjerde ung har et forbrugslån

af

Sådan skriver DR tilbage i 2018 i en artikel med samme overskrift. Denne tager udgangspunkt i en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden, der undersøger unges lånevaner. Ud fra denne undersøgelse er det muligt at se, at hver fjerde dansker i alderen 18-30 år har et forbrugslån. Ofte bliver der taget et forbrugslån, hvis ikke der er penge nok til en ny mobil eller computer. Problemet er, at mange unge glemmer, at det ikke kun er det beløb, som de har lånt, at de skal betale tilbage. Oven i kommer der nemlig både renter og gebyrer, og det er disse der gør, at mange unge faktisk har svært ved at tilbagebetale de forbrugslån, som de tager.

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån kan være flere forskellige ting. Det kan både være noget, som man tager igennem en online udbyder eller en fysisk bank, men det kan også være når, man køber noget på afbetaling eller laver et overtræk på kontoen.

Grunden til at det er et forbrugslån, at mange unge tager, er at det er forholdsvist nemt lån at foretage, da der ikke er nogen, der står og kigger en over skulderen, i forhold til hvad man vælger at bruge pengene på. Et forbrugslån har ofte også en bred beløbsgrænse. Nogle forbrugslån tillader dig kun at låne op til 15.000 kr., imens andre har en beløbsgrænse der ligger på over 100.000 kr.

Hvorfor de unge?

Hvorfor det er de unge, der tager et forbrugslån, kan hurtigt besvares. Det er nemlig en aldersgruppe, som ofte har meget begrænsede midler, da mange af dem lever på SU, og har en tidskrævende uddannelse, der ikke tillader dem at have et fritidsjob ved siden af.

Undersøgelsen der refereres til i DR’s artikel beskriver, at det er hele 21 procent af de unge, der har svært ved at betale deres lån tilbage. Oftest gælder det de unge, der har en kort uddannelse eller ikke har et arbejde.

Konsekvenser ved ikke at kunne betale

Der kan være flere forskellige konsekvenser ved ikke at kunne betale tilbage. Det kan blandt andet medføre, at man ender i gældsspiral, der kan forfølge en langt ind i livet. Det kan også blive svære at optage fremtidige lån. I værste tilfælde kan man blive meldt på RKI-registret, hvilket betyder, at det er meget få låneudbydere, der vil tilbyde lån til en.

Det er ikke farligt at tage et lån

Selvom det kan lyde farligt at tage et lån, når man læser sådanne undersøgelser, som den DR har udgivet, skal det understreges, at det ikke er så farligt i virkeligheden. De fleste forbrugslån har en række krav, som man skal opfylde, hvis man ønsker at være låner. Det betyder også, at der ofte er en aldersgrænse. Denne kan ligge fra 18 til 25 år. Grunden til at denne aldersgrænse er der, er for både at beskytte dig som låner og låneudbyderne selv. Jo ældre du er, jo større chance er der for, at du kan administrere din økonomi.

Uanset hvordan kravene lyder hos de forskellige låneudbydere, er dette bare vigtigt, at du tænker dig om. Hvis blot du gør det, har du ikke noget frygte, når det kommer til et forbrugslån eller andre lignende lån.

Tænk dig om når du låner

Som nævnt i det forrige afsnit, er det vigtigt, at du tænker dig om, når du låner. Men hvordan tænker du dig bedst om? For det første er det en god ide, at du har en opsparing. Denne kan både hjælpe dig med at foretage et lån, da den kan bruges som bevis for, at du kan finde ud af at administrere din økonomi, samtidig med at den kan hjælpe dig med at betale lånet tilbage.

For noget andet er det vigtigt, at du vælger en god låneudbyder, der har nogle retfærdige betingelser. Du kan blandt andet tjekke Moremoney.dk ud og se om deres lån, passer til dig. Det bedste du kan gøre, er at sammenligne de lån, som du finder gavnlige og retfærdige.

For det tredje er det helt essentielt, at du vælger at løbetid, som du kan nå at betale tilbage over. Når det er sagt, skal du vælge en så kort løbetid som muligt, da det samlede tilbagebetalingsbeløb bliver lavest på den måde. Brug hovedet når du låner. Så er du sikker på, at du kommer sikkert i mål og ikke ender med en gæld, der ødelægger dine fremtidige lånemuligheder – det gælder uanset om du er 20 eller 55 år.