Annonce

Er du blevet forælder for nyligt? Har du svært ved at finde rundt i alle reglerne for tilskud?

Hober spørgsmålene om børnepenge sig op? Så kan du læse med her og få overblik over, hvad der er for noget med de der penge, forældre får udbetalt her i Danmark.

Hvad er børnepenge?

Det er faktisk bedst at starte fra begyndelsen. Vidste du, at det ikke er så længe siden, at forældre blev berettiget til at modtage penge fra andre skatteydere, blot fordi de havde børn?

Måske tror du, at det er noget, man begyndte at gøre under krigens tid. Da der var stor nød i befolkningen. Men nej.

Det var faktisk så sent som i 1987, at regeringen besluttede at sætte ind med en ydelse til alle forældre med hjemmeboende børn på matriklen. Det er en skattefri indkomstuafhængig ydelse, som alle forældre uanset indkomst får udbetalt. Eller rettere, den VAR indkomstuafhængig. I dag forholder til sig anderledes.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan udbetalingen af børnepenge foregår i dag, så læs alt om dine rettigheder i denne gode oversigtsartikel lige her.

Ændringer af reglerne for børneydelse

Mellem 1987 og 2010 skete der ikke afgørende ændringer af udbetalingen. Men så begyndte nye vinde at blæse over Kongeriget, som med finanskrisetiden fattedes penge. Hvor ydelsen hidtil kun havde været differentieret efter børnenes alder, begyndte andre forhold nu også at tælle.

I 2011 blev ydelsen delt yderligere op, så det nu var i 4 forskellige aldergrupper i stedet for de tidligere 3.

Samtidig betød Genopretningsaftalen fra juni 2010, at selve det beløb, der blev udbetalt pr barn, blev mindre. Og mindre og mindre igen. Der kom også et loft på, hvor meget den samme familie maksimalt kunne få udbetalt uandet antallet af børn. Dette beløb blev debatteret kraftigt i pressen, men det endte på at være 35.000kr.

De nyeste regler

Hver regering, nye regler for børnepengene. I 2014 blev beløbet også gjort afhængig af, hvor meget forældrene tjener. Det vil sige, at beløbet bliver 2 % mindre for hver af den del af indtjeningen, der er højere end 700.000 kr. Så det er slut med, at de velhavende familier scorer kassen, som det så populært blev sagt.

Men – der er nu stadig en vist demokratisk lighed i børnepengene, da langt de fleste familier i landet har en indkomst under 700.000 kr samlet set. Der er også særlige regler for fraskilte, for enlige og for særlige andre forhold. Familier i dag er langt mere komplicerede størrelser, end det var tilfældet i 1987. Det reflekteres i høj grad i lovgivningsgrundlaget for børnepengene.

Hvor meget udbetales der så samlet i børnefamilieydelse på landsplan? Jo – det er ret meget.

I 2017 var den samlede beløb af udbetalinger på svimlende 14.687.000.000 kr.