Færre danskere er dårlige betalere

af

I Danmark er der godt gang i de økonomiske hjul, og arbejdsløsheden er lav. Det er rigtig positivt, at mange danskere er i arbejde. At flere danskere er på arbejdsmarkedet og dermed forsørger sig selv er også en stor medvirkende årsag til, at færre danskere er registreret som dårlige betaler i RKI. Ifølge Danmarks Radio er 202.727 danskere på 18 år eller ældre i januar 2019 registreret som dårlige betalere, mens det tal i 2018 var 212.000. Det vil sige, at 4,34 % af Danmarks befolkning over 18 år i 2019 står registreret i RKI. I 2014 var hele 233.000 danskere over 18 år registreret i RKI’s register over dårlige betalere. Selvom tallet er faldet, påpeger kundeansvarlig for RKI hos Experian Mette Frølund til Danmarks Radio, at 200.000 dårlige betalende danskere stadig er for mange. Der er ikke noget galt i at optage lån, men man skal kunne betale de penge, man skylder sin kreditor indenfor den aftale og de rammer, der er lavet, da lånet blev optaget.

Årsager til at danskere er registreret i RKI

Hvis man som privat person er registreret i RKI, er det fordi en eller flere virksomheder, man har handlet med eller optaget lån hos, har registreret, at man ikke har været i stand til at betale sine regninger. Dermed har virksomheden ikke fået sine penge for den eventuelle vare eller ydelse, man har købt af dem.

Hvis man er registreret i RKI, kan man ikke altid få lov at optage nye lån eller købe varer på afbetaling. Så længe man er registreret i RKI, har man vist, at man ikke er i stand til at betale sine regninger, og der vil typisk ikke være nogen, der vil være villige til at give nye lån, så længe man ikke har betalt de gamle af.

Dette skal man være opmærksom på, når man optager lån

Hvis man som privatperson er i den situation, at man er nødsaget til at optage et lån, er det vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i lånebetingelserne og finder ud af, hvor man kan få de bedste rentefri lån. Man skal altid huske at læse hele låneaftalen også det med småt. Det kan være en rigtig god ide og en stor hjælp, hvis man ikke er vant til at optage lån, at man sammenligner lån og grundigt sætter sig ind i alle betingelserne, der er for optagelsen af lånet. Man kan for eksempel sammenligne forskellige rentefrie lån. Et rentefrit lån vil typisk betyde, at der de første 30 dage af lånets levetid kan lånes penge uden, at udbyderen af lånet kræver, at man betaler renter. Først efter de 30 dage eller hvad betingelserne siger den rentefrie tid er, bliver der pålagt renter på lånet. Det er derfor altid godt at finde ud af, hvor hurtigt man vil kunne tilbagebetale det lån, man har taget, og hvis det kan gøres indenfor den rentefrie periode, er man godt stillet. Jo hurtigere man kan betale sit lån af, jo større sikkerhed er der for, at man ikke bliver en af de lidt over 200.000 dårligt betalende danskere. Selvom procentdelen af dårlige betalere ifølge Danmarks Radio er lav, skulle den gerne endnu længere ned den kommende tid.

Sammenlign altid de forskellige lån

For at sikre sig selv de bedst mulige lånebetingelser er det en god ide altid at sammenligne lån. På den måde sikre man sig, at man får det bedste og det meste ud af sit lån, og at man i fremtiden kan optage lån hos den samme kreditor. Hvis man tager en forhastet beslutning, ender man med at overse detaljer i låneaftalen, og i sidste ende kan det medføre, at man ikke kan betale tilbage. Der er online tjenester, som er gode til at hjælpe med at sammenligne lån og sørger for grundige forklaringer af de forskellige lånetyper. Så længe man sørger for at sikre sig selv, at man har mulighed for at betale sin kreditor tilbage indenfor den aftalte tid, skal man ikke være nervøs for at optage et lån, hvis det på et tidspunkt bliver nødvendigt. Selvom det går godt for den danske økonomi, kan det blive nødvendigt for enhver at låne.