Der er nogen ting i livet man ikke har lyst til at tænke på. Nogen af de ting er ens egen død, og eventuel fremtidig sygdom. Vi håber alle sammen at blive gamle og bare sove stille ind, men det sker for de færreste. Der kan gå mange ting galt i livet, og det er bedst at være så forberedt som muligt. Både for en selv, men også for ens pårørendes skyld. Det er derfor en rigtig god idé at få styr på alle de kedelige ting, mens man stadig er rask og ved sine fulde fem. Du kan få hjælp til at udarbejde dokumenterne på jura-docs.dk

Få lavet et testamente

Et testamente er helt konkret et dokument, som er juridisk bindende, hvor du har oplyst, hvordan din arv skal fordeles. Det betyder, at du allerede inden din død har besluttet hvem der skal have hvad. Arvestrid er et stort problem i mange familier, og opstår typisk, fordi den afdøde ikke har lavet et testamente. Når du udarbejder et testamente, kan du helt selv bestemme om det er dine børn, dine nevøer eller en velgørenhed som skal have dine penge. Du kan også fordele det ud på flere forskellige, så alle får lidt. Det er dog vigtigt at få gjort, så der ikke er nogen tvivl når du går bort. Brander du eksempelvis for hjemløse katte, kan du give din arv væk til et kattehjem. Det er supersmart!

Få lavet en fremtidsfuldmagt

I tilfælde af at du bliver dement, kommer til skade eller at der sker andet som gør at du ikke kan varetage din økonomi og dine personlige forhold, så er en fremtidsfuldmagt meget fornuftig at have. Du beslutter blot hvem af dine pårørende der skal stå for dine forhold, og udarbejder en fuldmagt derefter. Så kan de beslutte, hvad der skal ske med dig og med dine penge, mens du stadig er i live. Det kan eksempelvis være at du nu ønsker at det er dit ældste barn som skal stå for tingene, og så kan du skrive det ind i din fremtidsfuldmagt. Hvis man ikke har lavet en fremtidsfuldmagt er det ofte en offentlig værge der skal varetage ens forhold, og det vil typisk være en person der blot følger en protokol i stedet for at kigge på det enkelte menneske. Med en fremtidsfuldmagt er du sikret, at alt fortsat sker efter dine ønsker.