Har du et hus, der trænger til en kærlig hånd? Trænger du selv til en ferie? Eller er der kommet en tandlægeregning ind ad døren på et noget højere beløb, end først forventet? Der er mange tidspunkter her i livet, hvor man godt kunne bruge lidt ekstra penge på lommen. Står du i sådan en situation lige nu, kan det være, at du overvejer at låne. Inden du foretager et lån, kan det være en fordel for dig at læse med i denne artikel. Her finder du tre ting, som er gode at vide, inden du går ud og låner. 

Vælg et beløb, der passer dig

Det kan være utrolig fristende at låne maksbeløbet, som en låneudbyder tilbyder. Nogle gange er det kun 5.000 kroner, andre gange er det 500.000 kroner. Uanset hvor højt maksbeløbet er, er det en god ide, at du kun vælger at låne det beløb, som du rent faktisk står og mangler. Grunden til dette er, at du før eller senere skal betale alle pengene tilbage igen. Jo flere penge du låner, jo mere skal du også betale tilbage, fordi der er renter på. Desuden tager det ofte også betydeligt længere tid at betale tilbage, når du låner et stort beløb. Inden du foretager et lån, er det derfor en god ide, at du regner ud, hvor mange penge du rent faktisk har brug for.

Løbetiden skal være lige tilpas

Det er ikke lige meget, hvor lang tid du vælger at betale et lån af på. Der er en hel del, der ændrer sig, alt efter om du vælger en lang eller en kort løbetid. Vælger du den lange, skal du betale mindre hver måned, men det samlede tilbagebetalingsbeløb, vil være højt. Vælger du i stedet at betale på kort tid, skal du betale et større beløb hver måned, men til gengæld vil det samlede tilbagebetalingsbeløb blive forholdsvis lavt. Det er derfor en god ide at stile efter en så kort løbetid som muligt, men det skal også være muligt for din økonomi at bære.

Pas på med at sammenligne renter

Det kan være fristende at kigge på renterne, når du sammenligner lån. Dette er dog ikke udelukkende det, der definerer hvor dyrt et lån er. Der findes nemlig mange udgifter, som ikke er så gennemsigtige ved lån, og disse er ikke altid lige nemme at regne ud eller finde frem til. Derfor er det en god ide i stedet at sammenligne ÅOP, som er årlige omkostninger i procent. Denne tager højde for alle skjulte beløb.