Det online lånemarked vokser – og det kommer forbrugeren til gavn

af

Før i tiden var der ikke nogen anden vej til lån end at tage ned i din lokale bankfilial og tale med din bankmand/kvinde. De forskellige etablerede banker var konkurrenter til hinanden, men deres priser afveg ikke meget fra hinanden, da renteniveauet var styret af markedsrenten i landet.

Under den store finansielle krise skete der store omvæltninger i bankverdenen – flere små banker gik konkurs, og de store blev større. Dog åbnende krisen også op for et helt nyt marked for låntagning, nemlig det online. Danskerne har hurtigt fået øjnene op for hvor nemt, fleksibelt og billigt det er at låne penge online.

Flere og flere online aktører er godt for forbrugeren

Under og efter finanskrisen har de traditionelle banker været mere tilbageholdende med at låne penge ud. De har været mere varsomme og navigeret i et usikkert marked. I takt hermed har flere online aktører vundet frem. Dette skyldes en øget efterspørgsel efter små og billige lån, der kan optages hurtigere end i banken.

I takt med at efterspørgslen er steget, er flere aktører kommet til med et matchende udbud. Den stigende konkurrence blandt disse aktører kommer forbrugerne til gode på flere parametre. Det betyder nemlig, at låneudbyderne kæmper om kunderne, og derfor konkurrerer på både pris og service.

Med pris menes de omkostninger, der er forbundet med at optage lånet, og med service menes større gennemskuelighed på lånet, samt en løbetid der er tilpasset den enkeltes behov, og ønsker.

Der sammenlignes priser online for at finde det billigste lån

På grund af de mange låneudbydere der er på markedet, kan det være meget svært at navigere rundt i, hvem der tilbyder hvad og til hvilken rente. Det er næsten en umulig opgave at skulle gennemtjekke alle muligheder, da man jo heller ikke kender alle muligheder på forhånd.

Det anbefales derfor, at man bruger en prissammenligningsside, hvis man skal låne. Herved får man nemt og hurtigt et overskueligt overblik over, hvor du finder det billigste lån. Sagt med andre ord: lån penge på en overskuelig måde der ikke snyder dig for det bedste tilbud.

Når man skal finde det billigste lån på listen over udbydere, vil man typisk kigge på renteniveauet, da renten udtrykker prisen på lånet. Man skal dog være opmærksom på, at laveste rente ikke nødvendigvis er ensbetydende med billigste lån.

Man bør i denne sammenhæng altid kigge på betegnelsen ÅOP, der står for ”Årlige omkostninger i procent”, og som udtrykker alle de samlede omkostninger ved lånet. Laveste ÅOP er derfor lig med billigste lån. Samtidig er det ved lov bestemt, at alle låneudbydere er forpligtet til at oplyse ÅOP klart og tydeligt.

Online lån er nemt og fleksibelt

Lån i traditionelle banker er præget af bureaukrati. Her skal du typisk først booke et møde med din rådgiver, møde op i banken en bestemt dag, redegøre for hvad du skal bruge pengene til, og derefter kreditvurderes i forhold til om du kan låne. Derudover er du afhængig af åbningstider i banken samt din rådgivers tilgængelighed.

En låneansøgningsproces fra start til udbetaling kan derfor tage flere uger, og syntes besværlig når man sammenligner med de online lån. Online låntagning er langt mere nemt og fleksibelt. For det første behøver du her slet ikke at bevæge dig udenfor døren, og du kan derfor ansøge om lånet hjemme fra i din sofa, præcis når du har tid.

Der er fuld diskretion, dvs. du ikke skal redegøre for, hvad pengene skal bruges til. Alt du skal bruge for at låne, er adgang til internettet og et Nem Id. En ansøgning kan gennemføres på få minutter fra din telefon eller computer, og du kan typisk have pengene inden for 48 timer.

 

Vælg gerne en ukendt låneudbyder

Når du sammenligner priser på lån online, vil du få en lang række af lån, du kan vælge imellem, alt efter hvad der er billigst. Her vil du få tilbud fra udbydere, du kender navnet på, men du vil helt sikkert også få tilbud fra aktører, du aldrig har hørt om. Dette skal du ikke lade dig afskrække af. Du kan til hver en tid vælge en ukendt låneudbyder, hvis denne viser sig at være den billigste. Finanstilsynet fører opsyn med alle finansielle virksomheder, der driver bankvirksomhed i Danmark. De sørger for, at alle aktører overholder gældende regler og etik på området.

Det er derfor endnu en fordel ved at benytte prissammenligningssider – at du kan få tilbud fra steder, du ikke selv ville have tænkt på at afsøge, da du ikke kunne vide, at muligheden fandtes.