Som nybygger er der mange ting at tage højde for og mange budgetter der hele tiden skal overholdes. Huset i sig selv er en kæmpe post, og i den forbindelse glemmer man ofte at der også skal være penge til de udendørs arealer. Mange vil mene at huset skal ses som en førsteprioritet og at haven kan klargøres, når man atter har råd, men et ufærdigt ude-areal får hele huset til at se mindre præsentabelt ud.

Her får du en guide til hvordan du på bedst mulig vis budgetterer til haven som nybygger, og hvad du skal tage med i dine beregninger.

Indkørsel; fliser, granitskærver eller noget helt tredje?

De fleste hjem vi oftest have en form for indkørsel til huset, hvor man med bilen, på cyklen eller på gåben kan tilgå hjemmets hoveddør eller andre indgange. Dette ude-areal er ofte den første præsentation man får på huset, og det kan derfor godt betale sig at indtænke en god og funktion indkørsel ind i budgettet.

Er det granitskærver man drømmer om i sin indkørsel, så kan man eventuelt budgettere således at man køber dem på afbetaling. Køb granitskærver på afbetaling her, og undgå at skulle lægge hele summen på én gang i en ellers stram økonomi i forbindelse med nybyggeri.

Selvom ikke alle nye boliger nødvendigvis har en traditionel indkørsel, så skal man blot huske på at behovet for at parkere sin bil et sted eller tilgå hoveddøren på en god og behagelig måde tit vil fremkomme. Indkørslen er derfor ikke en dårlig ting at have, og man kan også bruge den i forlængelse af en garage eller en carport.

Hvad med terrassen?

Er man nybygger så vil man også ofte have et ønske om en have eller terrasse, som man kan nyde hele året. Haven er for mange boligejere et fristed og et pusterum fra hverdagens stress og jag, som de har svært ved at leve uden.

Når man lægger et budget til sit nybyggeri er det således vigtigt også at tænke på terrassen. Selvom at denne post ikke er så som udgifterne til selve huset, så kræver det alligevel nogle penge at anlægge en terrasse med fliser, af træ eller af sten.

Materialerne skal først og fremmest købes ind, og har man ikke selv færdighederne til at udføre arbejdet, så skal man også betale for arbejdskraften, der hjælper en med at anlægge terrassen.

Vil man gerne i gang med at få klargjort terrassen men er udsigterne til budgettet for dette rundt om hjørnet, så få 14 dages kredit på Havehandel.dk med Viabill. På den måde kan man komme i gang med det store udendørs projekt i tide, og betale for materialerne når man atter har overblikket.

Til en terrasse hører også potteplanter, havemøbler og alt derimellem. Har man ikke disse ting med fra et tidligere hjem, så kan det også være en god idé at have dette for øje, når man tilrettelægger et budget. De fleste mennesker kan uden problemer leve uden en ny grill eller nye havemøbler det den første sommer, men er tingene til terrassen en prioritet, så kan man med fordel tænke dem i planlægningen på en god og hensigtsmæssig måde.

Græsplæne, køkkenhave eller blomsterbede?

Hvilken slags have man ønsker afhænger af den enkelte, og man er derfor nødt til at gøre op med sig selv om man er et havemennesker der er villigt til at investere mange timer i vedligehold eller om man blot ønsker en have, som mere eller mindre er vedligeholdelsesfri.

Er man en person som elsker havelivet og har man dertil grønne fingre, så vil blomsterbede, buske og eventuelt en køkkenhave være en oplagt mulighed. Ikke alle planter er lige billige, og man skal nok gøre op med sig selv at man ikke kan købe alle drømmeplanterne på én gang.

I forbindelse med et nybyggeri kan det være en god idé at købe de planter som man ønsker bliver store og tætte. Vil man for eksempel gerne have en levende hæk på sigt, så kan det ofte betale sig at investere i hækken først, da den danner en slags ramme om boligen.

Dernæst bør man tænke på ting såsom træer og buske. Disse koster flere penge jo større de købes, og vil man plante dem fra spæd, så kan det tage flere år for dem at nå deres fulde potentiale. Træer kan generelt gøre et stort indhug i budgettet, og man bør derfor vælge med omhu, hvis pengestrømmen ikke er konstant.

Ting såsom blomster, krydderurter og grøntsager kan fås til overkommelige priser, men mængden bestemmer selvfølgeligt hvor dyrt det bliver. Her kan det være en god idé at udplukke de mest ønskede planter og blomster, og dermed vente med at købe og plante samtlige planter man nogensinde har drømt om. På den måde skåner man det udsatte budget en smule uden at man helt og komplet skal give afkald på visse aspekter af ens drømmehave.