Det er smart og nemt at låne penge til stort og småt, og du skal blot søge og du kan låne penge hurtigt. Et hurtigt lån kan hjælpe dig med at finansiere uforudsete regninger eller store éngangsudgifter. Men der vil altid være en bagside af medaljen, og i dette tilfælde er det naturligvis høje renter og en potentiel uoverskuelig gæld. Det er derfor en god ide, at man kigger sig omkring efter ansvarlige låneudbydere, hvis man ønsker at optage et lån. Derudover bør både kreditor og debitor sætte sig grundigt ind i, hvad det vil sige at have en ansvarlig lånepolitik.

 

Transparens

Noget af det vigtigste man kan gøre for at foretage en ansvarlig lånepolitik, er at sikre en transparent ansøgningsproces. Det er vigtigt, at kreditor har et overskueligt og realistisk indblik i debitors privatøkonomi. Hvis du ansøger om et lån bliver du, de fleste steder, bedt om at underskrive samtykke til, at kreditor må indhente økonomiske oplysninger om dig. Dette inkluderer oplysninger om faste udgifter og indtægter og balancen i din økonomi generelt. På denne måde kan kreditor tilgå en form for garanti for at du har en økonomi, der kan ”holde til” at du optager et lån.

Risikovurdering

Når informationer om debitor er indhentet, bliver der foretaget grundige vurderinger på de økonomiske aktiviteter. Nogle låneudbydere foretager blot automatiske kreditvurderinger, hvor der automatisk indhentes oplysninger om årsopgørelse, RKI-registrering m.fl. Derudover foretager nogle låneudbydere også manuelle kreditvurderinger. Dette er med til at gøre låneprocessen endnu mere ansvarlig, da det her er muligt at gå ind og vurdere grundigt på hver enkel transaktion. Det er ud fra denne proces, at kreditor kan afvise økonomisk uansvarlige og dårligt stillede debitorer samt udelukke kriminelle mønstre som eksempelvis hvidvask af penge. Den manuelle kreditvurdering er derfor særlig vigtig at holde øje med, hvis du som kreditor vil være på den sikre side.

Kriterier

Når du ansøger om et lån, er der forskellige kriterier, som du som debitor skal kunne opfylde. De fleste låneudbydere har en nedre aldersgrænse for, hvem der må optage et lån, så unge mennesker, der måske ikke er tilstrækkeligt økonomisk uddannet endnu, undgår at gældsætte sig i en tidlig alder. Derudover arbejder langt størstedelen af låneudbydere med det kriterie, at du ikke kan låne penge, så længe du står registreret i RKI. De forskellige kriterier er med til at skabe en ansvarlig win-win situation, hvor kreditor garanter at debitor kan betale lånebeløbet tilbage, og debitor undgår at forgælde sig selv unødigt.