ÅOP er en forkortelse for Årlige omkostninger i procent. De samlede omkostninger er din reelle mulighed for at sammenligne lån. Det kommer nemlig helt an på, hvordan renten tilskrives, hvilke gebyrer der er tilknyttet, om du har et billigt eller dyrt lån.

Det er et krav Ifølge kreditaftaleloven og prismærkningsloven at alle låneudbydere at opgive ÅOP sammen med alle øvrige oplysninger om lånet.

Langt de fleste lån har stiftelsesomkostninger, gebyrer og naturligvis renter når der er tale om et lån.

ÅOP er det reelle billede af dine samlede omkostninger pr. år.

Et lån kan sagtens have en lav rente men højre stiftelsesomkostninger eller gebyrer, der gør at de samlede udgifter bliver højere end et lån med højere rente.

Ligesom et lån kan have en forhåndsvis lav rente, men månedlige rentetilskrivninger mod andre der tilskriver en gang om året.

Det betyder i praksis at når man beregner ÅOP for et lån, så skal alle omkostninger, både stiftelse, gebyrer og afgifter samt renter i løbetiden medregnes. Dette kan betyde at du din samlede omkostninger i procent er højere end på et andet lån. Undersøg derfor altid ÅOP.

Lovgivningen omkring ÅOP

I prismærkningsloven er der angivet bestemt regler for hvordan kreditoplysninger skal vises overfor kunderne. Dette gælder både for reklamer og køb på kredit. Som f.eks. brug af ViaBill eller andre til finansiering af lån med afdrag eller når du via Express Bank køber mobil telefon.

Hvis der er tale om kontakt udlån så træder loven om skiltningsbekendtgørelser kræft, hvor der er særlige regler for skiltning af specifikke oplysninger.

I kreditaftaleloven står der hvilket oplysninger lånevirksomheder skal oplyse. ÅOP er en af dem.
Hos home-banker.dk vil du altid kunne finde de oplysninger der er brug for til sammenligning af lån.

Kan du gøre din ÅOP bedre?

Måske vi kan hjælpe dig med at enten få et billigt lån gennem vores samarbejdspartnere eller ved at du kan sammenlægge nogle af dine lån og dermed frigøre nogle penge til dig selv eller til at afvikle på din gæld.

Det vigtige ved at kigge på dine lån er at du måske kan spare mange procent hvert år og derved få flere penge til dig selv eller dine kreditorer.

Så kig altid på din ÅOP for at skabe overblik over de samlede omkostninger. Kig derefter på de andre muligheder for lån og se om ÅOP kan blive lavere og dermed at du kan få mere ud af dine lån.

Rigtig mange får behov for at lån på enten kort eller lang sigt. Nogle gange er det til rent forbrug og forkælelse og andre gange fordi det er kritisk her og nu. Når man låner penge er det altid vigtigt at sikre at der er plads i din daglige økonomi. ÅOP er derfor et godt billede af din situation på det enkelte og ud fra det kan du beregne, hvad du kan gøre.

Brug eventuelt vores oversigt over lån til at se de samlede omkostninger.

Hvis du gerne vil vide mere om investering, renteberegning og lån generelt, så foreslår jeg bluelobster.dk

Journalist Benny Christen Grandahl